Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vermoeidheid beter managen

Frida Noordzij
De FCB heeft een energiemeter ontwikkeld voor medewerkers in de kinderopvang. Het doel is om medewerkers inzicht te geven waar hun energie aan op gaat en hoe ze zich vitaler kunnen voelen.
1-Energiemeter-iStock.jpg
De meter geeft aan welke factoren invloed hebben op vitaliteit en vermoeidheid. - Foto: iStock

‘Ontdek wat jij kunt doen om vitaliteit en vermoeidheid beter te managen’, staat op de website van FCB. De meter geeft aan welke factoren invloed hebben op vitaliteit en vermoeidheid. Zo leeft meer werkdruk meer vermoeidheid op, maar betekent meer ontwikkelingsruimte een hogere vitaliteit.

Tips

Per onderdeel worden tips gegeven hoe je deze factoren positief beïnvloedt, zodat vermoeidheid afneemt en vitaliteit toeneemt. Factoren als ‘Sfeer team/afdeling’, ‘Vitaliteitsbeleid’ en ‘Tijd voor werkzaamheden’ komen aan bod.

Om sfeer (terug) te brengen in het team wordt bijvoorbeeld verwezen naar een website met aansprekende team-oefeningen en een test over communiceren met collega’s. Onder de factor ‘Werkdruk’ staat een sneltest werkdruk van FNV en het ‘Werkdrukspel’.

Werknemersonderzoek

De energiemeter van FCB is gebaseerd op gegevens uit werknemersonderzoek dat is uitgevoerd in het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn in 2015.

Benieuwd naar de energiemeter? Je vindt hem hier >>>

Terwijl de tijd die medewerkers in de kinderopvang aan kinderen kunnen besteden de laatste jaren is afgenomen, neemt de werkdruk juist toe. Met het wegbezuinigen van groepshulpen en huishoudelijke medewerkers, komen die taken steeds vaker bij pm’ers te liggen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.