Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elk verkouden kind mag nu worden getest, maar artsen zijn tegen

Het RIVM heeft een aanpassing in de richtlijn voor testen op COVID-19 aangebracht. Kinderen kunnen op verzoek van ouders nu ook ‘gewoon’ getest worden. Dit ondanks het feit dat jeugdartsen hier geen voorstander van zijn.  
de-nieuwe-versie-van-de-beslisboom-nu-ook-in-het-engels
Foto: iStock

Ouders kunnen volgens de nieuwe RIVM-norm nu bij verkoudheidsklachten een test aanvragen.  Bij een negatieve testuitslag mag het kind als het alleen neusverkouden is en verder niet ziek, weer naar de kinderopvang komen.

Voorheen waren RIVM en GGD terughoudend in het testen van kinderen op het coronavirus. Omdat neusverkoudheid veel voorkomt bij jonge kinderen, kan een negatieve testuitslag de nodige houvast bieden om te bepalen of een kind veilig naar de kinderopvang kan. Daarom is er een aanpassing in de richtlijn van het RIVM voor neusverkouden kinderen gekomen.

Niet op medische indicatie

Zorgverleners zijn geen voorstander van deze aanpak. De test wordt volgens hen niet op medische indicatie gedaan, maar omdat hun ouders willen dat ze naar de kinderopvang kunnen gaan.

‘De test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend,’ aldus een pleidooi van de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding (NVIB) en de AJN Jeugdartsen Nederland. ‘Dit zal leiden tot afnemende testbereidheid in de periode erna. Dit is ongewenst, omdat in sommige situaties (bijvoorbeeld uitbraakonderzoek rond een cluster of na contact met een bewezen COVID-19 patiënt) het testen van kinderen juist wél gewenst is.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.