Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste erkende bijscholing voor Pedagogisch Coach bekendgemaakt

Vijf trainingen zijn vooralsnog erkend als geschikte bijscholing voor (pedagogisch) medewerkers die de functie van pedagogisch coach willen gaan vervullen vanaf 2019. Dit hebben de cao-partijen besloten, meldt het FCB.

Vanaf 2019 moeten kinderopvangorganisaties met een pedagogisch coach/pedagogisch beleidsmedewerker werken. Eerder al werd bekend welke hbo- en wo-diploma’s als voldoende worden beschouwd voor deze professional. Dit is een redelijk lange lijst waar o.a. Ontwikkelingspsychologie, Pedagogiek en pedagogisch Management Kinderopvang op staan, maar nog veel meer. Lees meer in dit bericht en download daar het volledige overzicht.

Bijscholing Coaching en/of Pedagogiek

Mbo-4 opgeleide beroepskrachten kunnen de rol van pedagogisch coach ook vervullen, maar moeten wel bijscholing volgen op het gebied van coaching en/of pedagogiek kinderen 0-13 jaar. Dit geldt ook voor mensen met een docentenopleiding (minimaal hbo-niveau). Opleiders werden uitgenodigd om hun trainingen voor coaching en of pedagogiek voor kinderen van 0-13 jaar aan te melden. Mbo-opgeleide professionals en hbo’ers met een lerarenopleiding die de functie van pedagogisch coach willen vervullen, moeten zowel op het gebied van coaching als op het gebied van pedagogiek een certificaat/diploma kunnen laten zien.

Lijst met aanbieders

Op de lijst staat vooralsnog één aanbieder die scholing aanbiedt voor pedagogiek. Dezelfde aanbieder biedt ook een module aan voor coaching. In die laatste categorie zijn er nog eens drie trainingen erkend. Er is ook een aanbieder die een combinatie aanbiedt van beide richtingen. FCB benadrukt dat de lijst met erkende opleidingen de komende tijd kan groeien.

Functieomschrijving volgt

Er wordt zo langzamerhand steeds meer bekend over de verwachtingen en eisen van de pedagogisch coach. Na de kwalificatie-eisen, een servicedocument en nu een overzicht van het erkende scholingsaanbod, moet alleen de functieomschrijving nog verspreid worden. Op die manier kunnen organisaties zich echt goed voorbereiden op deze nieuwe rol die vanaf 2019 verplicht is binnen elke kinderopvangorganisatie in Nederland.


Een paar maanden geleden publiceerden de cao-partijen de lijst opleidingen die voldoen voor de functie pedagogisch coach/beleidsmedewerker. Blijkbaar komen daar veel vragen op. Er is nu een document beschikbaar met veel gestelde vragen en antwoorden. Bekijk deze hier


Download hier de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

Download hier Servicedocument Branche erkende scholing Coaching en Pedagogiek kinderen 0-13 jaar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.