Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een fris schoolgebouw: van ventilatieroosters tot miljoenensubsidie

Een goede ventilatie in scholen is belangrijk bij het bestrijden van het coronavirus. Maar hoe kom je tot zo'n goed geventileerde ruimte? Kenniscentrum Ruimte-OK heeft hiervoor een handreiking gemaakt. Ook bieden ze hulp bij de SUVIS-regeling, een specifieke uitkering voor scholen om de ventilatie te verbeteren. De subsidie, die nog tot eind juni aan te vragen is, kan dertig procent van de kosten dekken. Maar het resterende bedrag is voor veel schoolbesturen niet op te brengen. 

Onlangs stuurde de PO-raad, VO-raad en VNG een brief aan minister Arie Slob. Schoolbesturen zitten in de knel met de huidige subsidieregeling en de briefschrijvers pleiten daarom voor een integrale benadering, zodat schoolbesturen de héle onderwijshuisvesting kunnen verbeteren. Het is volgens hen vaak onmogelijk om alleen ventilatie te verbeteren zonder andere aanpassingen aan het schoolgebouw te doen. Nu de eerste 100 miljoen euro subsidie vergeven is en de volgende 260 vrijkomt, vragen ze de minister om rekening te houden met de ervaringen tot nu toe: de eigen bijdrage is voor scholen vaak nauwelijks haalbaar en gaat ten koste van bijvoorbeeld het aannemen van personeel.

Helpdesk

Om een indruk te krijgen van het ventilatieniveau in het eigen schoolgebouw biedt Ruimte-OK verschillende mogelijkheden, zoals een quickscan en een handig processchema. Als blijkt dat er aanvullende maatregelen nodig zijn, kan de gemeente waarin de school staat een aanvraag indienen. Ruimte-OK heeft een helpdesk om gemeenten en schoolbesturen te helpen bij het doorlopen van het proces.

Schema

De handreiking voorziet in tips en adviezen voor een optimale werking van de al aanwezige voorzieningen, zoals bijvoorbeeld het zichtbaar ophangen van een ventilatie-instructie voor personeel, inclusief een schema voor kortstondig luchten in pauzes. Zo lang corona nog duurt is het volgens het kenniscentrum slim om de ventilatie ’s ochtends twee uur eerder aan te laten gaan en aan het einde van de dag twee uur langer door te laten werken.

Tocht

Last van kou in de klas? De hele dag ramen tegen elkaar open zetten is nergens voor nodig, meldt Ruimte-OK. Met klepramen of ventilatieroosters kun je continu ventileren. Door het gebouw ’s nachts op temperatuur te houden, heb je overdag bij open ramen minder snel last van tocht. Als de radiator overdag niet genoeg doet, kan de installateur wellicht de aanvoertemperatuur verhogen.

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het nieuwe online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s. Voor een gratis abonnement, klik hier.

Complex

Wie de handreiking bestudeert, merkt al snel dat ventilatie een complex gebeuren is. Is er sprake van mechanische toevoer, natuurlijke toevoer, mechanische afvoer, balansventilatie, of een combinatie van alle types? Juist daarom is het goed om te weten dat schoolbesturen niet zelf het wiel uit hoeven te vinden.

Ventilatoren

Het simpelste advies van Ruimte-OK, om te sturen op extra bewustwording en voorlichting aan leerlingen, is zeker in deze tijd bijna vanzelfsprekend. Zosja tipt in dit kader (en zolang het nog sneeuwt in april): houd eens een warme-truiendag! En als we weer hitterecords gaan verbreken is het goed om te weten dat een losse (tafel)ventilator een sterke luchtstroom van persoon tot persoon veroorzaakt. Dit kun je volgens het kenniscentrum beter vermijden. Stel een eventuele een airconditioning zodanig in dat de lucht over de hoofden heen blaast, luidt het advies.

De SUVIS-regeling kan van 4 januari 2021 tot en met 30 juni 2021 aangevraagd worden voor aanpassingen, uitbreidingen of vernieuwing van systemen in bestaande scholen. De bouw- en installatie activiteiten moeten aan(ge)vangen (zijn) tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2022. Nieuwbouwprojecten komen niet in aanmerking. De helpdesk van Ruimte-OK is te bereiken op 085 – 130 4036 of via info@ruimte-ok.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.