Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Een dak vol zonnepanelen, maar geen stroom

De opening van het nieuwe IKC Albertine Agnes in Leeuwarden afgelopen zomer had iets feestelijks moeten zijn, meldt Nieuwsuur. 'Het splinternieuwe gebouw is ruimtelijk, open en helemaal ingericht op deze tijd. Geen gasaansluiting meer, maar volledig elektrisch.' Maar toen startten de problemen met de stroom.
Foto: Pixabay via Pexels

Nieuwsuur sprak directeur Talia Hager die op 1 juli startte. Juist de elektriciteitsvoorziening was op dat moment nog niet goed geregeld. In het artikel wordt duidelijk hoe groot de problemen waren: ‘We konden een hele kleine aansluiting krijgen, er was gewoonweg geen ruimte op het elektriciteitsnet”, zegt Hager. Digiborden vielen uit, het eten in de koelkast bedierf en tijdens de warme zomerweken was het gebouw niet koel te krijgen.

‘We hebben hier ook een crèche. We konden zelfs geen flesjes maken voor de baby’s omdat de waterkoker het niet deed.’ Hager moest op en neer naar haar eigen huis om warm water te halen.

Verwarmd gebouw

De vraag is, of de kinderen deze winter wel in een verwarmd gebouw kunnen zitten: netbeheerder Liander kan inmiddels een grotere aansluiting leveren, maar nog steeds zit de school krap: als er teveel apparaten tegelijk stroom vragen, vallen er dingen uit, vertelt Hager aan Nieuwsuur.

Maximumcapaciteit

De problematiek met de maximumcapaciteit van netbeheerders lijkt – ook landelijk- verduurzaming tegen te werken. In Leeuwarden zullen de problemen wellicht pas in 2026 zijn opgelost. Schooldirecteur Hager moet afwachten of de huidige aansluiting voldoende zal zijn om ook in de winter alle apparatuur kan draaien. In mei 2023 staat er nog een te openen vestiging op de planning in een nieuwbouwwijk in dezelfde stad. 

Lees hier het hele artikel van Nieuwsuur.

1 REACTIE

  1. De meeste systemen in Nederland worden on grid geïnstalleerd. Wat in deze situatie erg onhandig is. Dus voordat je een dergelijk systeem installeert controleer eerst de capaciteit op je elektriciteitsnet. Dus navraag bij je netwerk beheerder. In principe is dit probleem op te lossen middels een andere omvormer parallel te plaatsen. Een hybride of grid systeem. Met eventueel een accu als buffer. Zodat je niet afhankelijk bent van problemen met je netwerk beheerder. Blijkbaar onderzoeken de installateurs dit niet goed uit. Ik lees dit soort berichten vaker. Men denkt niet out of the box , zo lijkt het. Alleen bestaande technieken worden toegepast. In dit geval was een beetje maatwerk beter geweest. Hier kan je een schema zien hoe zoiets uit komt te zien:

    https://www.zonnepanelentweedehands.nl/hybride-systeem-3-2kw-met-teruglevering-naar-het-net
    Dit ter illustratie. Dus doe er je voordeel mee. Dit is een kleine aanpassingen op het huidige systeem. Afhankelijk hoeveel KWH de huidige panelen leveren. Op te lossen met een vergelijkbare capaciteit omvormer. (Hybride omvormer). Dit soort oplossingen zijn in te zetten in gebieden waar de maximumcapaciteit van netbeheerders bereik is. Waarom lees ik hier zo weinig over erg jammer. Succes !!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.