Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Duizend kinderen met diabetes zitten thuis

Kinderen met diabetes kunnen vanwege hun ziekte veelal niet naar de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers zijn niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren, zoals het toedienen van insuline. Op een medisch kinderdagverblijf kan dit wel, maar die zijn niet overal beschikbaar of kinderen met diabetes krijgen geen indicatie voor medische kinderopvang. In totaal kunnen een kleine duizend kinderen onder de 4 jaar daarom niet naar de kinderopvang.
Duizend kinderen met diabetes zitten thuis
Foto: ANP

Niet alleen kinderdagverblijven, ook scholen hebben problemen om kinderen met diabetes veilig onderwijs te bieden. Uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 606 ouders blijft dat 16 procent van de ouders minder werkt en 14 procent zelfs helemaal niet werkt omdat ze geen oplossing vinden voor hun zieke kind. Dit zou 30 procent van de kinderen met diabetes in de leeftijd van 4-12 jaar raken.

Verkenning

Kamerleden Tjitske Siderius van de SP en Keklik Yücel van de PvdA maken zich zorgen over deze ontwikkeling en stelden er Kamervragen over aan minister Asscher. Siderius diende begin juli samen met PvdA-Kamerlid Loes Ypma een motie in die vraagt om een verkenning naar diabeteskinderen in het onderwijs en hoe deze kinderen op reguliere scholen het beste begeleid kunnen worden. De motie werd aangenomen. Minister Asscher verwacht dat er uit deze verkenning ook interessante handvatten komen die door de kinderopvang kunnen worden opgepakt.

Medische scholing

Het toedienen van insuline aan mensen met diabetes is een medische handeling die alleen mag worden verricht door professionals die daarvoor zijn opgeleid. De meeste kinderdagverblijven hebben geen medisch geschoolde mensen in dienst. Maar volgens minister Asscher zijn er wel oplossingen denkbaar waardoor kinderen met diabetes toch naar een regulier kinderdagverblijf kunnen. ‘Sommige kinderdagverblijven lossen het op door afspraken te maken met een wijkverpleegkundige’, zegt Asscher. ‘De wijkverpleegkundige verricht de medische handeling op het kinderdagverblijf en is beschikbaar bij complicaties.’

Oplossing

Kinderen met diabetes krijgen niet altijd een indicatie voor opvang in een medisch kinderdagverblijf. Asscher noemt de 1000 kinderen die hierdoor niet naar de kinderopvang kunnen gering. Maar hij vindt het ook jammer dat een deel van de kinderdagverblijven geen oplossing heeft gevonden om deze kinderen opvang te bieden, waardoor ze zich genoodzaakt zien deze kinderen te weigeren. Volgens Asscher zijn er alternatieven. Hij stelt geen aparte verkenning in naar de situatie van kinderen in de kinderopvang, maar denkt dat de aanbevelingen voor het basisonderwijs ook relevant zijn voor de kinderopvang.

Download hier de Kamervragen en antwoorden

5 REACTIES

  1. Een gastouder bij ouders thuis kan kinderen insuline toedienen via een pompje, mits er maar een uitgebreid protocol voor is toegevoegd bij de risico-inventarisatie en de ouders of een diabetesverpleegkundige achter de hand zijn die gebeld kan worden als er vragen zijn. De ouders moeten dan bereid zijn om naar huis te komen als er iets met de pomp aan de hand is en de verzorging van de pomp invoer (verwisselen van pleister etc) is ook de verantwoordelijkheid van de ouders. Kortom het kan wel, maar er moet kritisch naar gekeken worden en een wat hoger uurtarief voor de extra verantwoordelijkheid is ook een logische zaak.

  2. Lees alle reacties
  3. Bij Kinderopvang Wageningen geven ouders middels een medicijnverklaring toestemming aan de PM om een medicijn toe te dienen. Voor voorbehouden handelingen (waarvoor PM’s en gastouders in beginsel niet bevoegd zijn), kunnen zij geautoriseerd worden na een instructie van een arts of verpleegkundige. Bij een kindje dat insuline nodig heeft, hebben de PM’s bij ons instructies gekregen van een diabetesverpleegkundige. De insuline kan worden toegediend via een apparaatje dat aan het lichaam bevestigd is, er hoeft dus niet te worden gespoten. Jaarlijks bezoekt de verpleegkundige deze locatie om de kennis weer op te frissen en eventueel nieuwe PM’s uitleg te geven. Dit werkt goed. Bij bijzonderheden is er altijd direct contact met de ouders voor overleg. Met dit beleid kunnen PM’s of gastouders op een verantwoorde manier deze taak van de ouders overnemen.De ouders (en de school) zijn erg blij dat wij deze zorg op ons kunnen nemen. Anders had een van beide ouders moeten stoppen met werken.

  4. Het is gewoon de wet: alleen personen die geautoriseerd zijn voor medische handelingen mogen injecties geven. Als een gastouder geautoriseerd wordt, mag zij de injectie toedienen.
    Wij hebben als gastouderbureau altijd het beleid gehad dat we gastouders niet verplichten tot zich laten autoriseren. Het is een hele grote verantwoordelijkheid om medische handelingen te doen, maar als de situatie zich zou voordoen bij gastouders die bijvoorbeeld verpleegkundige zijn, dan zou het natuurlijk onzin zijn om van hun kennis geen gebruik te maken.

  5. Kunnen deze kinderen niet terecht bij een gastouder? Een gastouder die ervaring heeft met diabetes en die de diabetesverpleegkundige achter de hand heeft voor vragen/problemen.
    Ik ben zelf gastouder, mijn zoon heeft al 6 jaar diabetes en ik zou best een gastkindje met diabetes op willen vangen. Uiteraard maak ik dan eerst goede afspraken met de ouders en de diabetesverpleegkundige en/of kinderarts.

  6. toch vreemd dat dit soort kinderen niet naar de regulere kinderopvang kunnen Ik heb toevallig vandaag een kind met een handicap langs gehad en bij mij is hij wel welkom. op scholen is het al jaren de gewoonte zoveel mogelijk alle kinderen op te nemen eventueel met ondersteuning van een ‘rugzakje’ mijn inziens zou dit ook mogelijk moeten zijn in de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.