Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Door minder bewegen meer blessures kinderen

Steeds meer kinderen lopen sportblessures op. In zes jaar tijd is het jaarlijks aantal sportblessures bij negen- tot twaalfjarigen gestegen van 130.000 naar 230.000. Dat meldt veiligheidsorganisatie VeiligheidNL. Vooral op het voetbalveld en tijdens de gymlessen gaat het verkeerd.
Door minder bewegen meer blessures kinderen
Foto: ANP Photo

De oorzaak van de stijging komt enerzijds doordat kinderen steeds minder bewegen. Dat leidt tot een slechtere motoriek, wat vervolgens weer blessures in de hand werkt, blijkt uit onderzoek van VUmc.

Overbelasting

Aan de andere kant is er een ontwikkeling dat kinderen die wel sporten dat steeds intensiever gaan doen. Bij deze groep ligt overbelasting op de loer, waardoor ze ook kwetsuren kunnen oplopen. Volgens VeiligheidNL is het belangrijk kinderen te trainen in sportieve basisvaardigheden als motoriek, spierkracht en lenigheid. Daarnaast hebben ouders en de leiding bij sportverenigingen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de sportende jeugd niet overbelast raakt.

Onderzoek

Het onderzoek liep van 2006 tot en met 2011. Ook als de cijfers worden gecorrigeerd vanwege de sportende kinderen die meer uren op het sportveld staan, dan nog is er in de onderzochte leeftijdsgroep een stijging van 50 procent van de blessures.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.