Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diversiteit centraal bij Week van het Jonge Kind

Marianne Velsink
Het thema voor de Week van het Jonge Kind 2017 is bekend: Ieder kind is welkom! Diversiteit en inclusie. Dit maakte de werkgroep voor de themaweek bekend.
Week van het Jonge Kind.jpg

De Week van het Jonge Kind vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 15 april. Op 7 april is er een openingscongres in Amsterdam over het thema ‘diversiteit en inclusie’. Er zullen plenaire sessies en workshops zijn. De locatie is nog niet bekend en inschrijven is nog niet mogelijk. Zodra dit wel kan, vindt u het congres in de Agenda van Kinderopvangtotaal.

Zelfstandige volwassenen

De werkgroep legt uit waarom zij voor dit thema hebben gekozen. ‘Kinderen hebben recht op de best mogelijke start in het leven. Zij hebben een liefdevolle, sociale, veilige en gezonde leefomgeving nodig met optimale ontwikkelingsmogelijkheden. Zo kunnen kinderen opgroeien tot zelfstandige, actieve, competente volwassenen, die verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen voor zichzelf en hun omgeving en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.’

Tegenstellingen

Het thema is momenteel urgent, aldus de werkgroep, omdat er tegenbewegingen zijn in de maatschappij. Denk hierbij aan migratie en stigmatisering, een toenemende tweedeling en de verscherping van tegenstellingen. Kinderopvang maakt deelt uit van de pedagogische omgeving van kinderen en kan een belangrijke bijdrage leveren aan de participatie van alle betrokkenen, het versterken van de sociale cohesie en het bewerkstelligen van respect voor diversiteit.

Kinderen zijn uniek

Diversiteit staat tijdens het congres en de themaweek in een zo breed mogelijke zin ventraal: jongens-meisjes, rijk-arm, vluchtelingenkinderen, mannen in de kinderopvang, cultuur, etniciteit, fysieke beperkingen of mogelijkheden, hoogbegaafdheid, kinderen die opvallen enzovoort. Belangrijk is dat jonge kindvoorzieningen het ‘uniek zijn’ van ieder kind als uitgangspunt neemt voor het beleid, onderzoek en de praktijk.

Hoe zag de Week van het Jonge Kind er in 2016 uit? Lees hier een kort verslag van de editie van vorig jaar.

Meedoen

Tijdens de Week van het Jonge kind worden organisaties en particulieren die betrokken zijn bij de opvoeding en ontwikkeling van het jonge kind uitgenodigd om mee te doen. De week stimuleert al deze betrokkenen om aan de buitenwereld te laten zien wat jij doet voor het jonge kind en waarom dit zo belangrijk is. Dit kan op allerlei manieren. Bekijk een overzicht van al aangemelde activiteiten voor dit jaar.

De Werkgroep

Het is de vijfde keer dat de Week van het Jonge Kind wordt georganiseerd. In de werkgroep hebben zitting: Ileen Purperhart, directeur Hestia Kinderopvang, Wendy Honsbeek, algemeen manager Altijd Lente, Maria de Bont, Carla Bienemann, ZAAK!, Mascha Frische, Coach bij Impuls Kinderopvang en Marlies de Haan, manager Kwaliteit & Pedagogiek bij Partou Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.