Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dit filmpje over derdehands rook zet je aan het denken’

Kinderopvangmedewerkers zijn niet altijd bekend met het risico van de zogeheten derdehands rook voor jonge kinderen. Dit zijn de schadelijke stoffen die achterblijven, bijvoorbeeld op kleding, nadat een sigaret is opgerookt. Een animatie van het Trimbos Instituut maakt duidelijk wat de gevaren zijn.
stock.adobe.com

In de animatie Rookvrije Ouders zie je een vader die buiten rookt. Giftige deeltjes uit de rook slaan neer op zijn kleding, huid en haren. Deze deeltjes neemt hij mee naar binnen, die vervolgens door zijn baby en peuter ingeademd en ingeslikt worden. ‘Het filmpje zet je aan het denken,’ vertelt een rokende moeder over de animatie. ‘Al rook je buiten, je kind rookt toch mee via derdehands roken. Helemaal stoppen is dus belangrijk.’

Stoppen met roken

Het filmpje is in eerste instantie bedoeld voor zorgverleners die een rol kunnen spelen in het motiveren van ouders om te stoppen met roken. ‘Ik heb het filmpje op het consultatiebureau aan ouders laten zien. Het kost een paar minuten maar is heel waardevol,’ vertelt een jeugdverpleegkundige. ‘Het was een aanleiding om met de vader te praten over de stappen die hij wil zetten om te stoppen met roken.’

Maar ook pm’ers kunnen gebruik maken van het filmpje, om bijvoorbeeld als het gesprek op roken komt te wijzen op de gevaren. Het filmpje wijs ook op mogelijkheden voor ouders om te stoppen met roken, en het is natuuurlijk ook een waarschuwing om zelf niet te roken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.