Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Discussie over Belgische 24-uurs opvang

Discussie over Belgische 24-uurs opvang

Een 24 uurs opvang in België waar baby’s en kinderen net als in een internaat een week lang kunnen overnachten als ouders dat wensen, leidt tot veel discussie bij onze Zuiderburen.

‘Beter dan elke dag ergens anders’
De 24 uurs opvang in Waregem lijkt op 24 uurs kinderopvang in Nederland, met als enig verschil dat dit kinderdagverblijf zich vooral richt op nachtopvang voor een hele week. Actualiteitenprogramma Netwerk maakte een reportage over de opvang in Waregem en polste voor- en tegenstanders. Eigenaresse Gretel Annemans komt hierin ook aan het woord. Zij geeft in de reportage toe dat ze zelf haar kinderen nooit zo lang naar een kinderdagverblijf zou brengen, maar begrijpt desondanks de ophef niet. ‘Het is voor kinderen natuurlijk altijd beter als ze bij de ouders zijn, maar ouders doen dit alleen uit noodzaak. Het is beter dat kinderen hier terecht kunnen dan dat er met ze wordt gesleurd en dat ze elke dag ergens anders naartoe moeten.’

Hechtingsrelatie & stress
Annemans heeft nu al een aanmelding van twee kinderen die vier nachten per week in het kinderdagverblijf worden opgevangen. Prof. dr. Marianne Riksen Walraven denkt dat een dergelijke lange opvang een bedreiging kan vormen voor de hechtingsrelatie tussen ouder en kind. Ook waarschuwt ze voor teveel stress. Kinderen die een hele week, 24 uur per dag in een groep doorbrengen, krijgen te maken met meer stress. De Belgische Gezinsbond (een belangenorganisatie voor gezinnen in Vlaanderen) gaat nog verder. Zij vindt dat iedere vorm van 24-uurs opvang verboden moet worden.

1 REACTIE

  1. Toevallig hadden mijn man en ik het hiet vorige week zelf over. Om een ‘asiel’ te beginnen voor kindertjes. We kwamen hierop omdat wij zelf eigenlijk geen opvang hebben die we iets langduriger kunnen vragen.
    Zoals bijvoorbeeld een heel weekeinde, of midweek. In de 11 jaar dat wij kinderen hebben, zijn we welgeteld 1 keer 1 nachtje samen weggeweest. Het zou toch fantastisch zijn als er een soort van ‘kidshotel’ bestaat waar je met een gerust hart je kinderen kan laten genieten en verwennen om dan zelf ook 1 keer per jaar op een verwenweekeindje te gaan? Natuurlijk is het anders als het structureel word. Persoonlijk zou ik mijn kinderen niet wekelijks 4 nachten (en de daarbij horende dagen) kunnen missen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.