Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directe financiering kan harmonisatie vertragen

Marianne Velsink
Er is een kleine mogelijkheid dat de harmonisatiewet toch wordt uitgesteld als het wetsvoorstel over de directe financiering van kinderopvangtoeslag voor 1 september 2017 wordt aangenomen. Dit heeft de Tweede Kamer besloten nadat CDA Kamerlid Pieter Heerma hierover een motie had ingediend.
1Uitstel-harmonisatie.jpg
Pieter heerma (CDA) diende een motie in waarin hij vroeg de harmonisatie uit te stellen als de wet Directe Financiering toch voor 1 september 2017 wordt aangenomen. - Foto: ANP Photo

Brancheorganisatie Kinderopvang meldt dit op haar website. Wout Slob, lid van de raad van bestuur van Partou, heeft namens de Brancheorganisatie Kinderopvang onderhandeld over de directe financiering. Hij legt uit waarom een uitstel van de harmonisatiewet nodig is als de wet voor een directe financiering snel wordt aangenomen.

Nieuwe financiering

‘Ouders die gebruik maken van peuterspeelzaalfinanciering zouden, in het geval de wet dus wel voor 1 september 2017 wordt aangenomen, niet over hoeven te stappen op het systeem van de kinderopvangtoeslag. Zij blijven dan gebruik maken van het huidige financieringssysteem via de gemeenten.’ Het voordeel is dat ouders dan na 2020 direct meekunnen met de directe financiering van kinderopvangtoeslag en niet een tussenstap hoeven te maken met het systeem voor kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst. Ouders zouden dan niet in korte tijd twee keer moeten overstappen op een nieuwe financieringsstructuur.

Peuterspeelzalen omvormen

Uiteraard geldt dit alleen voor ouders in gemeenten die peuterspeelzalen niet omvormen naar kinderdagverblijven. Gemeenten die in het kader van de harmonisatie wel kiezen voor het omvormen van peuterspeelzalen, moeten hun ouders wel leiden naar het huidige kinderopvangtoeslag-systeem. Hun locaties staan dan immers geregistreerd als kinderopvanglocatie met de daarbij passende financieringsstructuur via de Belastingdienst.

Wat houdt de directe financiering voor ouders ook alweer in? En wanneer gaat deze nieuwe financiering echt in voor ouders in de kinderopvang? Lees meer in ons dossier over de directe financiering

Gemeenten

Slob zegt op de website van de Brancheorganisatie dat steeds meer gemeenten er wel voor kiezen om peuterspeelzalen om te vormen naar kinderopvanglocaties. Zij willen hiermee vooruit lopen op de harmonisatiewet. Slob verwacht dat dit, ondanks de aangenomen motie, gewoon doorzet.

Raad van State

De kans dat de wet voor directe financiering voor 1 september 2017 wordt aangenomen, acht Slob niet heel groot. ‘Gezien het feit dat het concept-wetsvoorstel ter advies bij de Raad van State ligt (…), is het nog meer zeer de vraag of het wetsvoorstel vóór 1 september 2017 door de Tweede Kamer zal zijn aangenomen.’ Slob weet dat de gebruikelijke doorlooptijd bij dit soort trajecten via de Raad van State lang is. Bovendien zullen de verkiezingen de boel ook vertragen. Mocht het wetsvoorstel inderdaad niet voor 1 september aangenomen zijn, dan vervalt de aangenomen motie van Heerma en gaat de harmonisatiewet gewoon in vanaf 1 januari 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.