Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetes type 2 bij 3-jarige peuter

Bij een Amerikaanse peuter is diabetes type 2 geconstateerd. Het meisje is de jongste ooit bij wie deze 'ouderdomsdiabetes' is geconstateerd.
Na het aanpassen van haar voedingspatroon en door meer te bewegen kon de medicatie worden afgebouwd. Foto: Free Images
Na het aanpassen van haar voedingspatroon en door meer te bewegen kon de medicatie worden afgebouwd. Foto: Free Images

De diabetes is het gevolg van obesitas. De zaak werd gepresenteerd door de Amerikaanse kinderarts Michael Yafi op het jaarcongres van de European Association for the Study of Diabetes in Stockholm. Door adequate behandeling en leefstijlaanpassingen is het meisje nu van haar diabetes af.

Kinderen screenen op ouderdomsdiabetes

Yafi, kinderendocrinoloog aan de University of Texas, Houston, zegt tegen Reuters dat dit een wereldwijd probleem is. ‘Type 2 diabetes beperkt zich niet langer tot volwassenen. Ik screen nu ieder obees kind dat ik zie ook voor diabetes type 2.’ Diabetes type 2 staat bekend als ‘ouderdomsdiabetes’, omdat de ziekte meestal pas op latere leeftijd aan het licht komt. In de afgelopen 20 jaar wordt de ziekte echter ook steeds vaker vastgesteld bij jongeren en kinderen, in relatie met overgewicht, obesitas, metabool syndroom en insulineresistentie.

Geef je mening: zie jij op je groep steeds vaker kinderen die te dik zijn? Of heb je juist het idee dat ouders juist veel met gezonde voeding bezig zijn? Reageer hier  >>

Het meisje meldde zich bij Yafi’s kliniek met klachten over voortdurende dorst en aandrang tot plas. Ze had geen bijzondere medische voorgeschiedenis. Wel viel ze met haar gewicht (35 kilo) en BMI in de bovenste 5 procent van al haar leeftijdsgenoten. Haar bloedsuikerspiegel was hoog. Haar ouders waren obees en ze testte negatief voor diabetes 1. De peuter kreeg medicijnen en haar ouders kregen voedingsadviezen voor hun dochter. Door gezonder te eten en te bewegen viel het kind af en kon ze na een half jaar de medicatie afbouwen.

Onlangs werd bekend dat peuters met een tuin minder kans lopen om te dik te worden. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.