Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze week is GI-GA-GROEN

De Kinderboekenweek van 2022 is GI-GA-GROEN! In en om speelnatuur van OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, trapt de Kinderboekenweek vandaag af. De oproep aan alle kinderen: dompel je onder in de natuur en lees boeken hierover! Om vervolgens lekker naar buiten te gaan en de avonturen in het echt te beleven.

Morgen-is-Gi-Ga-Groen
Foto: Pexels / Mikhail Nilov

Het gi-ga-groene thema is even belangrijk als actueel: kinderen die geregeld in de natuur spelen, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. Ook hun probleemoplossend vermogen neemt toe en ze worden creatiever.

Dit en alle andere gezondheidsvoordelen van natuur staat in het Whitepaper ‘Geef kinderen de natuur (terug)’ van OERRR en omgevingspsycholoog Agnes van der Berg.

Onvergetelijke momenten

Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat niet alleen het kind, maar ook de natuur profiteert van buitenspelen: volgens onderzoekers Bernadette van Heel, Riyan van den Born en Noelle Aarts zijn we als mensen geneigd om alleen dat te willen beschermen wat we kennen en waar we van houden: ’Onvergetelijke momenten die je als kind meemaakt in de natuur, zorgen ervoor dat je je als volwassene wilt inzetten om de natuur te behouden en beschermen’

Meer natuurlijke plekken

Voor het onderzoek tekenden ruim 1500 basisschoolleerlingen hun favoriete buitenspeelplek. Het resultaat: veel speeltoestellen, weinig bos en andere natuur. Het is van groot belang is dat er meer natuurlijke plekken komen waar kinderen zelfstandig kunnen komen en spelen: daar kunnen ze hun energie kwijt en ontwikkelen ze probleemoplossend vermogen, zeggen de onderzoekers.

Lees ook: Het schoolplein als best geventileerde klaslokaal van de school

Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, werkt OERRR dit najaar samen met de Kinderboekenweek. Samen ontwikkelden ze de Waanzinnige Minecraft Boomhut Challenge, waardoor ook jonge gamers in aanraking komen met natuur. Rinia Willemse, programmamanager en mede-bedenkster van OERRR: ‘Door digitalisering en verstedelijking komen kinderen steeds minder in de natuur. Daarom willen we in Minecraft, een digitale wereld waar veel kinderen tegenwoordig te vinden zijn, een virtueel zaadje planten om de liefde voor natuur aan te wakkeren.

Iedereen de boom in!

Waar lees jij je nieuwe lievelingsboek of het Kinderboekenweekgeschenk ‘De Waanzinnige Boomhut’? In een boom natuurlijk! Tijdens de Kinderboekenweek halen we met OERRR buiten naar binnen en binnen naar buiten. Ontwerp bijvoorbeeld je eigen waanzinnige boomhut in Minecraft en win een overnachting in een echte boomhut! Klik hier om mee te doen.

Andy en Terry wonen in een boomhut, maar niet zo maar eentje. Deze boomhut zit vol knotsgekke en avontuurlijke verdiepingen. Wat denk je bijvoorbeeld van een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium, een arena voor moddergevechten, een antizwaartekrachtkamer, een meloenengooi-ruimte, een Opleidingsinstituut voor Ninjaslakken, een trap zonder einde, een tijdverspilverdieping en de beste boekwinkel-in-een-boomhut-in-een-boom-in-een-bos-in-een-boek ter wereld!

Bron: Natuurmonumenten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.