Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deel Vlaamse regering wil grootouderverlof

Als het aan de Vlaamse partij CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams) ligt, moeten ook grootouders verlof op kunnen nemen om voor hun kleinkinderen te zorgen. Dit moet de druk op jonge gezinnen verlichten. Coalitiepartner Open Vld (Open Vlaamse Liberalen en Democraten) wil er echter niets van weten.
Grootouderverlof-iStock.jpg
'Het grootouderverlof kan helpen om het aantal ziektedagen bij ouders én bij de ouderen zelf te verminderen.' - Foto: iStock

In België hebben werknemers recht op ‘tijdskrediet’ om bijvoorbeeld voor hun naasten te zorgen. Dit is te vergelijken met zorgverlof in Nederland. Ouders kunnen voor de zorg van hun kinderen terugvallen op ouderschapsverlof. Als het aan CD&V ligt moeten grootouders een soort van “grootouderverlof” op kunnen nemen binnen de regels van het tijdskrediet. Zo’n verlof is niet geheel onbetaald, maar kan vergoed worden voor ongeveer 100 euro per dag (bij één dag verlof per week).

Gezinnen

Ouders kunnen voor de zorg van hun kinderen steeds minder vaak terugvallen op hun ouders. De belangrijkste oorzaak is dat grootouders vaak zelf nog werken. Het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin ondervroeg ouders in 2013 over de gezinsplanning. Hieruit bleek dat 42,6 procent helemaal niet bij grootouders terecht kan voor hulp.

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercramer zegt in Het Nieuwsblad: ‘Met ons voorstel helpen we niet alleen de ouders, maar ook de grootouders, die zo een zinvolle eindeloopbaan hebben ‘Tegelijk hoopt hij dat de druk op kinderopvang lager wordt. Hij verwacht dat ouders door de aantrekkende economie vaker een beroep gaan doen op kinderopvang. In grote steden zijn er wachtlijsten.

Burn-out

Vercramer beweert dat het voorstel budgetneutraal is. En zelfs als het geld zou kosten, denkt hij dat de maatschappelijke meerwaarde van een grootouderverlof groot zal zijn. ‘In de groep 35- tot 45-jarigen komen de meeste burn-outs voor. Het grootouderverlof kan helpen om het aantal ziektedagen bij die groep én bij de ouderen zelf te verminderen.’ Coalitiepartner Open Vld is echter minder overtuigd van het budgetneutrale aspect. Want, zegt Kamerlid Egbert Lachaert in de Gazet van Antwerpen, als de toegang tot tijdskrediet wordt versoepeld, zullen er ook meer mensen gebruik van gaan maken. Lachaert vindt dat CD&V mensen ‘een rad voor ogen draait’.

Opa’s en oma’s in Nederland passen tegenwoordig veel op hun kleinkinderen. Dat is vaak fijn voor alle partijen, maar volgens RTL Nieuws veroorzaken verschillende ideeën over de opvoeding nogal eens ruzie. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.