Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De meest kindvriendelijke gemeenten…

De meest kindvriendelijke gemeenten...

In vier verschillende categorieën, gebaseerd op inwoneraantal, zijn Utrecht, Zoetermeer, Lingewaard en Leeuwarderadeel door tijdschrift J/M voor Ouders benoemd als meest kindvriendelijke gemeenten.

Voor het onderzoek werden alle 413 gemeenten onderzocht op zaken die voor gezinnen essentieel zijn. Er is gekeken naar het criminaliteitscijfer, de hoeveelheid speelruimte, de verkeersveiligheid, goed bereikbare en gevarieerde voorzieningen voor kinderen, nabij voortgezet en hoger onderwijs en het buurtgevoel. Een gemeenten scoorde minpunten wanneer er sprake is van hoge jeugdwerkeloosheid, veel voortijdige schoolverlaters, slechte scholen en veel verontreiniging. De resultaten worden gepubliceerd in het juninummer van J/M dat op 19 mei verschijnt.

Grote steden
In de categorie “Grote steden” scoort Utrecht het best van de vier steden. De stad valt op vanwege de lage jeugdwerkeloosheid en criminaliteit, de verkeersveiligheid en het vele groen. Wethouder Rinda den Besten reageert: ‘Jonge gezinnen verlieten vroeger vaak de stad. Nu verhuizen ze vaker binnen de gemeente, bijvoorbeeld naar Leidsche Rijn. Daar zijn meer speelplekken. ‘

 1. Utrecht
 2. Den Haag
 3. Amsterdam
 4. Rotterdam

Gemeenten vanaf 75.000 inwoners
In Zoetermeer zijn maar liefst 160 sportverenigingen en opvallend is het Zoetermeerste Media Festival waar leerlingen van 4 tot 18 jaar medialessen kunnen volgen en andere gratis activiteiten. Mariëtte van Leeuwen, wethouder, zegt erover: ‘We hebben de geborgenheid van een dorp, maar de voorzieningen van een stad.’

 1. Zoetermeer
 2. Delft
 3. Nijmegen
 4. Zwolle
 5. Almere

Gemeenten 35.000 tot 75.000 inwoners
Lingewaard (Gelderland) is dan misschien klein, er zijn toch evel voorzieningen voor kinderen te vinden. Opvallend is het dat de gemeenten een eigen scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs heeft. Wethouder Bert Frings: ‘Alleen voor pubers is er niet heel veel in het dorp te doen. Maar ach, die zijn op de fiets zo in Arnhem of Nijmegen.

 1. Lingewaard
 2. Houten
 3. Overbetuwe
 4. Oude IJsselstreek
 5. Raalte

Kleine gemeenten
Leeuwarderadeel is bijzonder verkeersveilig, het is er schoon en er is van alles voor kinderen te vinden. Kinderen kunnen kiezen uit zeven basisscholen en er is veel keuze uit sportverenigingen zoals een kaatsvereniging en een duikvereniging.

 1. Leeuwarderadeel
 2. Kollumerland en Nieuwkruisland
 3. Gaasterlân-Sleat
 4. Mill en St. Hubert
 5. Littenseradiel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.