Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De bso verruimt de leefwereld van kinderen

Dat de bso van meerwaarde is voor kinderen, wist u waarschijnlijk al. Maar het is nu ook aangetoond in een Belgisch onderzoek van het centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen (VBJK) en Universiteit Gent. Daaruit blijkt dat kinderen houden van een afwisseling van vrij spel met georganiseerde activiteiten.
De bso verruimt de leefwereld van kinderen
Foto: ANP

In totaal werkten 438 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar aan het onderzoek mee. Zij kregen een vragenlijst voorgelegd. In een vervolgonderzoek werd aan 76 kinderen gevraagd hoe ze hun tijd in de opvang doorbrengen.

Speels en zorgzaam

Het belangrijkst voor kinderen is om bij hun vrienden te zijn. Onderzoeker Michel Vandenbroeck van de Universiteit Gent: ‘Ze hebben daarnaast graag vrij spel, maar vinden ook de afwisseling met georganiseerde activiteiten belangrijk’. Volgens Vandenbroeck is het belangrijk dat attente pedagogisch medewerkers goed luisteren naar kinderen en zorg op maat bieden. Opvallend is dat kinderen hun begeleiders als speelser en zorgzamer beschouwen als er meer begeleiders per kind zijn en als ze gekwalificeerd zijn. Kinderen merken dan ook dat ze meer vrijheid krijgen.

In 2012 kwam de bso er in een Nederlands onderzoek nog een stuk slechter vanaf. Toen bestempelde meer dan tweederde van de kinderen de buitenschoolse opvang als te ‘schools’. Ze wilden veel meer inspraak. Een kwart noemde de opvang zelfs saai. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.