Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De beste vrienden maak je in je jeugd

Vriendschappen die ontstaan zijn in de jeugd, zijn voor 74 procent van de Nederlanders belangrijk tot zeer belangrijk. Kinderopvangorganisatie Partou liet onderzoek doen naar vriendschappen in de jeugd. Volgende week start bij Partou de jaarlijkse vriendjesweek.
Vriendschappen.jpg
Het belangrijkste aan jeugdvrienden vindt men het voor elkaar klaar staan (31%). - Foto: Fotolia

De meeste Nederlanders hebben nog vrienden uit hun jeugd, oftewel vrienden die zij voor hun 16e jaar hebben leren kennen. De meeste vriendschappen ontstonden op de middelbare school (60%), de basisschool (55%), uit de buurt (36%) of via een sportvereniging (21%). Relatief veel vrouwen hebben nog vriendschappen vanuit de peuterspeelzaal of de kleuterschool terwijl mannen hun vrienden vaker vonden op de sportvereniging of in de buurt.

Vrienden voor het leven

Partou liet Direct Research onderzoek doen onder 1000 Nederlanders. Met het onderzoek wil Partou aantonen hoe belangrijk vriendschappen zijn die je in je jeugd vindt. Want belangrijk zijn die vriendschappen, blijkt uit het onderzoek. Het merendeel van deze Nederlanders (61%) noemt zijn jeugdvrienden vrienden voor het leven. Het belangrijkste aan jeugdvrienden vindt men het voor elkaar klaar staan (31%), de onbreekbare vertrouwensband sinds je jeugd (20%) en het altijd jezelf kunnen zijn (19%). Een kwart heeft daarom juist weer contact gezocht met vrienden van vroeger waarmee het contact verwaterd is.

Ontstaan van vriendschappen

Vriendschappen worden door vrijwel iedereen als essentieel gezien voor een plezierige kindertijd. Marlies de Haan, manager Kwaliteit & Pedagogiek bij Partou: ‘Op onze vestigingen zien we vaak al vroeg vriendschappen ontstaan. Bij baby’s zie je dat zij al voorkeuren hebben voor bepaalde kinderen. Vanaf de peuterleeftijd gaan kinderen steeds meer samen spelen en ontstaan er hechte vriendschappen. Naarmate kinderen ouder worden spelen leeftijdsgenoten een steeds grotere rol. Als kinderopvangorganisatie wilden we in kaart brengen of contacten uit je jeugd op latere leeftijd nog steeds zo belangrijk zijn.’

Na schooltijd spelen kinderen het liefst met vriendjes. Toch vinden lang niet alle kinderen aansluiting op de groep in de klas. Kinderen moeten minimaal een keuze kunnen maken uit vijf kinderen voor het aangaan van sociale relaties, zo ontdekte onderzoeksbureau Vyvoj. Lees meer

Vriendjesweek Partou

De komende week staat vriendschap centraal in de speciale Vriendjesweek op alle locaties van Partou. Er vinden allerlei activiteiten plaats. Kinderen op de dagopvang gaan met hun vriendjes op de foto in een speciaal fotoframe, op de bso sturen ze echte postkaarten naar hun vrienden. Daarnaast zijn er per vestiging lokale activiteiten.

Partou maakte een schattig filmpje waarin kinderen vertellen waarom vriendschap voor hen zo belangrijk is:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.