Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Databank moet inzicht in kindertaal geven

kinderen

De Nijmeegse taalwetenschapper en orthopedagoge Agnes Tellings gaat drie jaar lang 6300 basisschoolleerlingen met regelmaat vragen een dictee en opstel te schrijven die zij vervolgens onderzoekt. Zo hoopt zij meer inzicht te krijgen in de manier waarop kinderen taal gebruiken.

Databank met woorden
Hoe goed kunnen basisschoolleerlingen eigenlijk schrijven? En welke woorden gebruiken ze? Op die vragen hoopt Tellings een antwoord te geven. Uit het onderzoek wil Tellings een databank vormen met de woorden die kinderen veel gebruiken. Deze databank komt beschikbaar voor onderzoekers, zo meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zondag.

12 miljoen woorden
Ook stelt zij een databank samen met de woorden, die beschikbaar komt voor andere onderzoekers, In totaal vermoedt Tellings 12 miljoen woorden te gaan verzamelen. Ook hoopt de taalwetenschapper antwoord te geven op de vraag wat het effect van de gebruikte schoolmethode is voor de taalontwikkeling van de kinderen. Eerder onderzocht zij al wat het effect is van teksten die kinderen lezen op hun taalontwikkeling.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.