Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling overgewicht onder 6- en 7-jarigen in Rotterdam

Frida Noordzij
In JOGG-gemeente Rotterdam is ten opzichte van 2008 een daling van 39% te zien van het aantal zes- en zevenjarigen met overgewicht. Onder tien- en elfjarigen blijft het overgewicht stabiel.
1overgewicht-rotterdam-daalt-ANP.jpg
In wijken met een laag inkomen valt op dat overgewichtspercentage onder kinderen hoger is dan in wijken met een hoger inkomen. - Foto: ANP

De gemeente Rotterdam besloot in 2005 het programma Rotterdam Lekker Fit! te introduceren, toen bleek dat het overgewicht onder de Rotterdamse jeugd bleef toenemen. Samen met publieke en private partijen wordt ingezet op een gezond gewicht onder de Rotterdamse jeugd. Hierbij worden bewezen effectieve interventies ingezet en ontwikkeld en gebruikgemaakt van de Jongeren Op Gezond Gewicht-aanpak (JOGG).

Stabiel

Terwijl landelijk de trend stijgend is, blijft het overgewicht in Rotterdam voor het eerst stabiel. Bij sommige leeftijdsgroepen is zelfs een daling zichtbaar. Toch is het percentage overgewicht onder Rotterdamse kinderen nog steeds hoger dan het landelijke gemiddelde.

Effect op overgewicht

De afdeling onderzoek van de gemeente Rotterdam heeft gekeken naar de overgewichtcijfers onder Rotterdamse jongeren. Het gaat hierbij om de periode 2006 tot en met 2017. De cijfers laten zien dat het is gelukt om het overgewicht van kinderen voor een deel te laten dalen. De effecten van het programma zijn dus zichtbaar, maar er zitten wel verschillen per leeftijdsgroep. Het resultaat is vooral te zien bij kinderen tot en met zes jaar. Bij zes- en zevenjarigen is er in 2016 ten opzichte van 2008 sprake van een daling van 39%. Oudere kinderen, tussen de tien en twaalf jaar, zijn gelijk gebleven in de gehele periode. Voor wat betreft obesitas is voor alle leeftijdsgroepen een daling gerealiseerd.

Laag inkomen

In wijken met een laag inkomen valt op dat overgewichtspercentage onder kinderen hoger is dan in wijken met een hoger inkomen. In wijken met een laag inkomen is het percentage onder scholieren van groep 7 32,8%. Wijken met een hoger inkomen hebben slechts een overgewichtspercentage van 13,2%.

Bron: Jongerenopgezondgewicht.nl

In Friesland zijn naar schatting 17.000 kinderen bereikt met de Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) aanpak. In totaal telt Friesland twaalf JOGG gemeenten, die de handen ineen slaan voor een gezond gewicht. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.