Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CPB: Effecten bezuinigingen beperkt

CPB: Effecten bezuinigingen beperkt

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de bezuinigingsplannen op de kinderopvang van minister Kamp becijferd en concludeert dat de effecten op de arbeidspartcipatie niet zo groot zijn als verwacht. Slechts 7000 mensen zullen stoppen met werken door de voorgenomen bezuinigingen op de kindregelingen.

De kosten stijgen
In de Kamer, maar ook in de kinderopvangsector zijn grote zorgen over het effect van de bezuinigingen op de arbeidsparticipatie. Minister Kamp heeft daarom een inkomensafhankelijk voorstel gedaan waarbij gezinnen met een minimuminkomen te maken krijgen met een eigen bijdrage van 67 euro nu naar 88 euro volgend jaar naar 103 euro in 2013. Vanaf 2013 moeten alle ouders die gebruikmaken van kinderen 15 euro per maand bijdragen aan de kinderopvang, bovenop de reguliere kosten. Bij een gezamenlijk inkomen van 135.000 euro stijgen de kosten voor kinderopvang van 424 euro nu naar 714 euro in 2013.

Afwijken van het regeerakkoord
De voorstellen van Kamp wijken in details af van het regeerakkoord. Daarom heeft hij zijn ideeën eerst met gedoogpartij PVV besproken en verwacht op hoofdlijnen op een meerderheid te kunnen rekenen. D66 stelt in een eerste reactie dat Kamp beter zijn heil had kunnen zoeken in de inkomensafhankelijke kinderbijslag. Dat zou volgens de partij geen enkel effect hebben gehad op de arbeidsparticipatie. Kamp schrapt drie van de twaalf kindregelingen en wil er later dit jaar nog vijf afschaffen zodat er vier overblijven.

‘Hoe aouders agan reageren, is afwachten’
De NOS vroeg Janneke Plantinga, hoogleraar economie aan de Universiteit Utrecht of zij dentk dat deze schatting van het CPB klopt. Maar Plantinga geeft aan dat dit heel moeilijk te voorspellen is. ‘Het is altijd even afwachten hoe ouders hierop gaan reageren. Er zijn wel meer vrouwen gaan werken, maar het verband is lastig te leggen of dat komt door de kinderopvangtoeslag. Er is namelijk in algemene zin meer gebruik gemaakt van kinderopvang. Die groei is sterker geweest.’ Plantinga vermoedt dat met name de middeninkomens last krijgen van de bezuinigingen.

Beluister hier het fragment terug >>

Lees hier meer over de bezuinigingsvoorstellen van Kamp >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.