Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Correct leveren van opvanggegevens voor minder terugvorderingen kinderopvangtoeslag

Karin Broeren
Met de toeslagenaffaire nog vers in het geheugen, probeert de overheid op allerlei manieren een herhaling van zetten te voorkomen. Eén van de verbetermaatregelen is dat kinderopvangorganisaties maandelijks gegevens leveren aan Toeslagen.
computer
Beeld: AdobeStock

Het Verbetertraject Kinderopvangtoeslag is een gezamenlijk programma waarin de dienst Toeslagen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) samenwerken. Het doel? De kwaliteit van de dienstverlening verbeteren en daarmee het aantal (hoge) terugvorderingen van kinderopvangtoeslag terug zien te dringen.

Verplicht gegevens delen

Kinderopvangorganisaties die gegevens leveren over het gebruik van kinderopvang, helpen bij het terugdringen van het aantal (hoge) terugvorderingen van kinderopvangtoeslag. Daarom zijn organisaties sinds dit jaar verplicht om maandelijks gegevens te delen met Toeslagen over onder meer het aantal uren kinderopvang dat ouders afnemen.

Ouders op tijd waarschuwen

Bijna alle kinderopvangorganisaties leveren al gegevens. Dat is belangrijk, omdat Toeslagen de gegevens gebruikt om ouders te informeren als de aanvraag bij Toeslagen (sterk) afwijkt van de gegevens die Toeslagen van de kinderopvangorganisaties ontvangt. Als ouders bijvoorbeeld minder uren kinderopvang gebruiken dan gedacht, vergeten zij soms dit aan Toeslagen door te geven. Met de gegevens van kinderopvangorganisaties kan Toeslagen ouders op tijd waarschuwen als ze mogelijk te veel kinderopvangtoeslag ontvangen. Dat helpt ze om hun voorschot tijdig aan te passen, waardoor ze de toeslag ontvangen waarop ze daadwerkelijk recht hebben.

Ondersteuning

Hoewel bijna alle kinderopvangorganisaties gegevens leveren aan Toeslagen, zijn dat niet altijd de juiste gegevens. Of ze zijn niet volledig. Daarom zijn er verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar voor kinderopvangorganisaties. Bijvoorbeeld de handleiding ‘Gegevensleveringen kinderopvang’.

Organisaties die niet over het juiste softwarepakket beschikken, kunnen gebruikmaken van een Excel-sjabloon. In het gegevensportaal van de Belastingdienst staan nog meer ondersteunende documenten. Toeslagen is bereikbaar voor vragen via een contactformulier op het gegevensportaal, via mail: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl of telefonisch: 0800 02 270 65.

Bron: Rijksoverheid

Het Sociaal Cultureel Planbureau uitte onlangs haar zorgen over de nieuwe kabinetsplannen en concludeert dat de aandacht voor kwaliteit en toegankelijkheid van de kinderopvang lijken te verdwijnen bij de plannen voor bijna-gratis kinderopvang. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang laat in een statement op haar site weten deze zorgen te delen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.