Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Contouren harmonisatie Amsterdam bekend

Marianne Velsink
De gemeente Amsterdam maakt de harmonisatieplannen in grote lijnen bekend. Gratis voorscholen zoals nu nog bestaan, gaan verdwijnen. Maar de gemeente betaalt wel tot 15 uur opvang per week mee voor de laagste inkomens en kinderen met een taalachterstand. Voor deze groepen komt opvang vanaf 2018 neer op 7 cent per uur.
1Harmonisatie-Amsterdam.jpg
De verwachting is dat peuters met verschillende achtergronden elkaar in de gecombineerde peutervoorzieningen tegen gaan komen. - Foto: Fotolia

Dit is te lezen op de website van de gemeente en in diverse lokale media zoals het Parool het AT5. Vanaf 2018 moeten alle gemeenten voldoen aan de eisen uit de Harmonisatiewet. In Amsterdam betekent dit dat peuterspeelzalen als organisatievorm verdwijnen en opgenomen worden in kinderopvangorganisaties.

Diverse groepen

Het idee is dat peuters met verschillende achtergronden elkaar in deze peutervoorzieningen tegenkomen en dat ze zich al op jonge leeftijd bewust worden van de diverse stad waarin zij opgroeien. Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen dat aanvragen via de belastingdienst en betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. Dit is dezelfde procedure die werkende ouders nu al doorlopen als ze gebruikmaken van kinderopvang in plaats van de peuterspeelzaal.

Gemeentelijke subsidie

Gezinnen waar maar één ouder werkt of waar beide ouders niet werken, hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Zij krijgen van de gemeente tot 15 uur opvang per week vergoed. Ook hiervoor hanteert de gemeente een inkomensafhankelijke ouderbijdrage. Voor ouders met een laag inkomen en voor gezinnen waar kinderen risico lopen op een taalachterstand, wordt de ouderbijdrage zo laag mogelijk gehouden. Het maximum bedrag dat zij betalen is 7 cent per uur. Daarmee loopt het Amsterdamse beleid meer in de pas met hoe andere gemeenten in Nederland peuteropvang inrichten. Amsterdam biedt nu nog gratis voorschoolse opvang voor peuters. Dat is na 2018 niet meer haalbaar.

Oproep aan ouders

In een speciale vlog houdt de gemeente ouders, professionals en andere geïnteresseerden op de hoogte van de harmonisatie. Simone Kukenheim, wethouder onderwijs van Amsterdam roept in de eerste vlog ouders op om van het aanbod van 15 uur gebruik te gaan maken. ‘Kinderen gaan zich op de peutergroepen spelend leren ontwikkelen. Dat is niet alleen leuk voor je kind, maar ook goed voor zijn/ haar ontwikkeling.’

Bij welzijnsorganisaties in de hoofdstad kijken ze kritisch naar de harmonisatie en de veranderingen die dat met zich mee gaat brengen. Harvey Sandriman, directeur-bestuurder van de Amsterdamse welzijnsorganisatie Swazoom denkt bijvoorbeeld dat de kansenongelijkheid na de harmonisatie alleen maar gaat toenemen omdat ouders hun kinderen thuis gaan houden. Lees hier een reactie van hem

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.