Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Compensatie kinderopvang voor ouders die weer gaan werken

Alleenstaande ouders die weer gaan werken kunnen compensatie voor kinderopvang krijgen uit het gemeentefonds. Door alle bezuinigingen op de kindregelingen krijgen alleenstaande ouders die re-integreren, minder inkomen dan wanneer ze in de bijstand blijven. Een weeffout in het stelsel, vindt Minister Kamp. 

Het probleem ontstaat wanneer ouders met een uitkering een hogere tegemoetkoming in de kosten van kinderen krijgen dan ouders met een baan. Nu kan een alleenstaande ouder kwijtschelding van lokale lasten en bijzondere bijstand verliezen als hij of zij gaat werken vanuit de bijstand; het netto-inkomen wordt dan immers te hoog. Tegelijkertijd heeft de ouder dan wel de kosten van de kinderopvang, waardoor het besteedbaar inkomen weer lager uitvalt dan toen hij of zij in de bijstand zat.

Belemmering
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat deze ‘weeffout’ in het stelsel ouders tegenhoudt om uit een uitkeringssituatie te komen. Hij wil alleenstaande ouders juist aansporen om te gaan werken en stelt 10 miljoen euro beschikbaar aan het gemeentefonds om de kosten van kinderopvang op te vangen voor mensen die re-integreren. De gemeenten mogen dan rekening houden met de kosten van kinderopvang bij het verlenen van bijzondere bijstand en kwijtscheldingsregelingen.

Foto: ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.