Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie Gunning uit kritiek op kinderopvang

Commissie Gunning uit kritiek op kinderopvang

Vandaag presenteerde de commissie-Gunning haar rapport over de misbruikzaak bij Het Hofnarretje. De commissie vindt dat er in de kinderopvangsector veel moet veranderen op het gebied van screening, opleidingsniveau van medewerkers en regelgeving omtrent de beroepskracht-kindratio om de kans op meer misbruik in de kinderopvang zo klein mogelijk te maken.

Hofnarretje maakte eigen protocol
Het is opvallend dat Het Hofnarretje in 2008 door de GGD werd gewezen op het ontbreken van een protocol hoe om te gaan met meldingen van misbruik door medewerkers. In plaats van het standaard protocol, heeft Het Hofnarretje een eigen, minder streng protocol opgesteld. Zo was het in de regelgeving van Het Hofnarretje niet verplicht om bij vermoedens van misbruik het Meldpunt Kindermishandeling op de hoogte te stellen. Ook had het kinderdagverblijf geen functionaris kindermishandeling in dienst, iemand die meldingen over misbruik in behandeling neemt. Dat alleen is volgens commisie Gunning echter nog geen directe aanleiding voor het misbruik op de locatie.

Drie oorzaken
Gunning zette de drie belangerijkste oorzaken op een rij. In de eerste plaats is er, niet alleen bij Het Hofnarretje maar in de hele sector een probleem met screening van medewerkers en leidinggevenden. Bij het Hofnarretje werd bovendien geen schakel gelegd tussen signalen en vermoedens van misbruik bij collega’s en ouders. Het laatste punt is dat de regelgeving en soms ook de bouw van een kinderopvanglocatie de ruimte biedt om je af te zonderen met een kind. De commissie is helder als het om de beroepskracht-kindratio gaat: een pedagogisch medewerker mag nooit alleen staan op de groep. Er zijn altijd minimaal vier ogen nodig. De regel uit het convenant dat er van de ratio afgeweken mag worden aan het begin en einde van de dag moet worden geschrapt adviseert de commissie.

Albert Drent heeft gefaald
Dat de meldingen en signalen bij Het Hofnarretje nooit serieus zijn genomen wijt Gunning voor een groot deel aan voormalig directeur Albert Drent. Hij deed niks met een melding van ouders, wilde ze zelfs aanklagen voor smaad, terwijl een logische reactie zou zijn geweest “we gaan dit tot op de bodem uitzoeken”, de GGD erbij halen, het AMK en dan gezamenlijk een onderzoek doen. Een stagiaire deed in 2008 een anonieme melding bij Meld Misdaad Anoniem toen ze hoorde dat Robert M. zijn eigen kinderdagverblijf wilde starten. Maar haar klacht was waarschijnlijk zo summier onderbouwd dat de politie het nooit heeft opgepakt. Dat Robert M. al eens eerder op non actief is gesteld, werd door de commissie niet bevestigd.

Ook screening voor directeuren
Directeuren/kinderopvanghouders moeten voortaan ook vooraf worden gescreend vindt Gunning. Voor een zo belangrijke setcor als de kinderopvang is het opvallend dat iedereen zomaar een kinderopvanglocatie kan starten. Afgekeken van andere sectoren zou een Raad van Toezicht ingesteld moeten worden die die screening kan doen. Kinderopvanghouders zouden minimaal hbo-geschoold moeten zijn, en mits zij zelf geen pedagogisch diploma hebben, moet er een hbo-leidinggevende worden aangenomen die dit wel heeft. Commissie Gunning: ‘de meeste pedagogisch medewerkers zijn op mbo-3 niveau geschoold. Zij weten hoe ze kinderen moeten verzorgen en hebben geleerd over de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze zijn niet opgeleid om signalen bespreekbaar te maken, hiervoor is een hbo’er nodig.’

Vertrouwenspersoon
Ook pleit de commissie voor een vertrouwenspersoon op iedere locatie; iemand die hiervoor opgeleid of bijgeschoold wordt en die een vast aanspreekpunt is voor pedagogisch medewerkers. Of de kinderopvang al die extra kosten die dit met zich meebrengt kan opbrengen, hoeft volgens Gunning niet zo’n probleem te zijn. ‘Er zijn al veel locaties waar een pedagogisch medewerker nooit alleen staat, waar een hbo’er de ondernemer ondersteunt en waar een vast vertrouwenspersoon voor medewerkers is opgeleid. Ik roep kinderopvangorganisaties op om bij collega’s te kijken hoe zij dit organiseren en financieren. Het kan namelijk wel.’

Lees hier het complete rapport >>

Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.