Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-loze periode dreigt voor kinderopvang

Er is nog geen overeenstemming over een nieuwe cao Kinderopvang. Een cao-loze periode dreigt omdat de huidige cao bijna verloopt. Abvakabo FNV is hier niet blij mee, omdat de arbeidsvoorwaarden voor pedagogisch medewerkers hierdoor volgend jaar niet meteen verbeteren. Daarnaast hebben nieuwe werknemers tijdens zo’n periode geen cao om aan vast te houden.
Cao-loze periode dreigt voor kinderopvang
Foto: ANP

Er zijn nog steeds geen concrete afspraken voor een nieuwe cao Kinderopvang. Dat schrijft vakbond Abvakabo FNV op haar website. ‘Het belang van een nieuwe cao is groot, omdat de huidige cao op 31 december 2014 afloopt en we een cao-loze periode ingaan als er dan nog geen nieuwe cao is’, zegt Ilse van der Weiden, cao-onderhandelaar Kinderopvang bij Abvakabo FNV. En dat is nou precies wat er dreigt te gebeuren.

Onderhandelingen

De werkgevers en onderhandelaars zijn het nog niet eens over een aantal punten. De vakbond maakt zich hard voor minder 0-urencontracten, meer vaste banen en een eerlijke beloning. De nieuwe gesprekken zijn gepland voor begin december, maar de tijd om overeenstemming te vinden is krap.

Cao-loze periode

Een cao-loze periode heeft als gevolg dat de arbeidsvoorwaarden voor pedagogisch medewerkers niet verbeteren. De arbeidsvoorwaarden worden niet opeens ongunstiger omdat de huidige cao van kracht blijft. Voor nieuwe medewerkers is er geen cao om aan vast te houden. Het is dan bijvoorbeeld toegestaan om tegen het wettelijk minimumloon betaald te krijgen. Dat is lager dan andere pedagogisch medewerkers betaald krijgen.

Arbeidsvoorwaarden

Tijdens zo’n periode kunnen de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers daarom minder gunstig uitvallen dan voor bestaande werknemers. ‘Dat zou verschillen in arbeidsvoorwaarden kunnen opleveren en dat is het laatste wat de sector moet willen’, vindt Ilse van der Weiden. Aan de andere kant kunnen werknemers wel zelf onderhandelen voor betere voorwaarden. Bij een nieuw akkoord moeten werkgevers zich wel weer houden aan de nieuwe regels. Nieuwe werknemers zijn dan niet langer benadeeld.

Principeakkoord

Mocht er een cao-loze periode ingaan, dan is dat niet de eerste keer in de kinderopvang. De vorige onderhandelingen verliepen ook niet vlekkeloos. Pas na anderhalf jaar waren de werkgevers en de vakbonden het eens en werd er een principeakkoord gesloten. De vakbond wil zo snel mogelijk aan tafel met de werkgevers om een nieuwe cao-loze periode te voorkomen. ‘We hebben begrip voor het feit dat het een lastige tijd is voor de sector, maar als je wilt investeren in de kwaliteit van de kinderopvang, moet je juist investeren in je werknemers’, is de cao-onderhandelaar van mening.

De huidige cao heeft een looptijd van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2014. Lees hier wat er toen allemaal werd afgesproken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.