Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgerinitiatieven vallen niet onder de wet

Burgerinitiatieven vallen niet onder de wet

Er bestaan nog altijd enkele peuterspeelzalen die op initiatief van ouders zijn opgezet en waar ouders op vrijwillige basis de boel draaiende houden. Eerste Kamerlid Heleen Dupuis vroeg in een motie aan minister Rouvoet om te voorkomen dat de Wet OKE ertoe leidt dat deze locaties zullen verdwijnen. Rouvoet reageert daarop dat deze locaties bestaansrecht houden, maar niet onder de Wet OKE zullen vallen omdat kwaliteit er niet gegarandeerd kan worden.

Toch een beroepskracht aannemen
In 2006 bestond minder dan 2 procent van de 1727 instellingen voor peuterspeelzaalwerk uit uitsluitend vrijwilligers. Naar verwachting is dit aantal de laatste jaren nog verder gedaald. Rouvoet adviseert peuterspeelzalen die tot deze kleine groep behoort zich te houden aan de nieuwe eisen van de Wet OKE. Hiermee kunnen ze profiteren van de 35 miljoen euro (totaalbedrag) ondersteuning die peuterspeelzalen ontvangen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Bovendien is het aanstellen van één gediplomeerde kracht al voldoende voor ouders om er op vrijwillige basis via een rouleersysteem naast te kunnen blijven werken. Rouvoet benadrukt dat ouderinitiatieven in de kinderopvang van grote waarde zijn.

Slechte invloed op andere peuterspeelzalen
Een andere optie is dat ouders zichzelf laten kwalificeren. Op die manier blijft ouderparticipatie in de peuterspeelzaal gewaarborgd zonder kwaliteitsverlies. De Wet OKE openstellen voor vrijwillige peuterspeelzalen ziet hij echter niet zitten omdat dit een aanzuigende werking kan hebben en de kwaliteit van de overige 98 procent van de peuterspeelzalen onder druk zet.
Bekijk hier de complete reactie van Rouvoet op de motie >>

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.