Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenhek verwacht grote krimp van de sector

Een snelle en harde krimp in de vraag naar kinderopvang. Dat verwacht Ed Buitenhek. Hij schetst in zijn nieuwsbrief een somber scenario.
AdobeStock

Buitenhek verwacht een grote vraaguitval omdat veel ouders gedwongen zijn om elders informele betaalde opvang te regelen nu opa’s en oma’s ontzien moeten worden. Er zijn al veel studenten die zich aanmelden. Ook al wordt ouders gevraagd om hun contracten in stand te houden, niet allen zullen zich dubbele opvangkosten kunnen veroorloven. Ook de onzekerheid hoe het allemaal verder gaat, speelt een rol in de vraaguitval.

Maatregelen nemen

Buitenhek adviseert dan ook aan kinderopvangondernemers om meteen maatregelen te nemen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijkt het nu wel mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. Ook adviseert hij om de liquide middelen zo veel mogelijk in stand te houden door geen nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan en om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de overheid nu geeft bij uitstel van het betalen van belastingen. Hij vraagt ook om de brancheorganisaties op de hoogte te houden zodat ze weten wat er speelt en dit ook aan het ministerie kunnen doorgeven.

Van Ark

In een brief aan de kinderopvang, schrijft staatssecretaris van Ark dat ze zich maximaal inspant om oplossingen te zoeken waardoor de ouderbijdrage in deze crisis achteraf gerepareerd kan worden. ‘Zodra ik daarover meer kan melden, kom ik daar bij jullie op terug. (…) Samen moeten wij elkaar door deze crisis heen helpen. We laten u niet in de steek.’

Meer achtergronden over deze crisis en de financiële gevolgen leest u in een uitgebreider interview met Buitenhek dat een dezer dagen op Kinderopvangtotaal.nl wordt geplaatst. 

 

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.