Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso weer open: controleer de gegevens voor compensatie

De Brancheorganisatie Kinderopvang adviseert haar leden om, met de heropening van de buitenschoolse opvang, de gegevens voor de compensatieperiode van 21 december tot en met 9 januari goed te controleren. Ouders die de factuur bleven doorbetalen, krijgen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Waar moeten zij op letten?
bso-weer-open-controleer-de-opvanggegevens
stock.adobe.com

Net als bij eerdere sluitingen krijgen ouders die gebruikmaken van buitenschoolse opvang en die hun facturen tijdens de sluiting volledig hebben doorbetaald tijdens de sluitingsperiode van 21 december tot 10 januari een tegemoetkoming van de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs. Dit geldt óók voor ouders die noodgedwongen gebruik hebben gemaakt van de noodopvang.

Dat meldt de Rijksoverheid op haar website.

Ouders werden opnieuw gevraagd om de facturen voor bso te blijven betalen tijdens de sluiting. Zo behouden zij een plek voor hun kind, verandert er niets wat betreft het wel of niet recht hebben op kinderopvangtoeslag en blijft de sector gefinancierd en kon er noodopvang worden geboden aan ouders met cruciale beroepen en kwetsbare kinderen.

De Rijksoverheid geeft ook antwoord op veel gestelde vragen door ouders, waaronder:

Wie ontvangt een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage?

Alle ouders die gebruikmaken van de bso en hun factuur tijdens de sluiting volledig door zijn blijven betalen, ontvangen een tegemoetkoming van de eigen bijdrage.

Net als bij de eerdere sluitingen (voorjaar 2020 en winter 2020) zal er in de tegemoetkoming onderscheid gemaakt worden tussen drie groepen. Al deze groepen zullen een tegemoetkoming ontvangen. Het gaat om de volgende groepen:

  • Ouders die gebruik maken van kinderopvangtoeslag.
  • Ouders die gebruik maken van een regeling gesubsidieerd door de gemeenten.
  • Personen die zonder overheidsvergoeding gebruik maken van kinderopvang.

Op dit moment worden de tegemoetkomingen nader uitgewerkt. Ouders ontvangen deze tegemoetkoming automatisch op hun rekening en hoeven dit dus niet zelf aan te vragen. Het moment van uitbetaling is op dit moment nog niet bekend. Informatie hierover zal later volgen.

Wanneer krijg ik mijn eigen bijdrage terug? En wat moet ik daarvoor doen?

Momenteel wordt gewerkt aan de uitwerking van de regelingen. Als hier meer over bekend is zal dit op deze website bekend worden gemaakt.

Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, hoeft u geen aanvraag in te dienen voor de tegemoetkoming. U ontvangt automatisch van de SVB een beschikking waarin het bedrag dat u aan tegemoetkoming krijgt staat vermeld. Dat geldt ook in het geval u gebruik maakt van een regeling gesubsidieerd door de gemeenten.

Als u geen overheidsvergoeding ontvangt, kunt u te zijner tijd een aanvraag indienen bij de SVB. Meer informatie over de tegemoetkomingen en moment van aanvragen of uitbetalen volgt zo spoedig mogelijk.

Klopt het dat ouders een herziening ontvangen naar aanleiding van de eerdere tegemoetkomingen?

Ja, het ministerie van SZW heeft aangekondigd dat ouders die te weinig tegemoetkoming hebben gehad tijdens de twee eerdere sluitingen een aanvullende tegemoetkoming ontvangen. Meer informatie hierover volgt later.

Ik betaal de bso geheel zelf, zonder overheidsvergoeding. Moet ik nu weer doorbetalen?

Ja, door de sluiting van de bso is het voor de stabiliteit van de kinderopvangsector en het behouden van uw kinderopvangplek van belang om de kinderopvangfacturen door te betalen. U ontvangt hiervoor een tegemoetkoming door te zijner tijd hiervoor een aanvraag in te dienen. Reden voor de tegemoetkoming is dat ouders geen gebruik kunnen maken van de bso tijdens de sluiting, maar wel kosten maken. Ook voor deze periode krijgt men een tegemoetkoming. U ontvangt een tegemoetkoming voor de eigen bijdrage tot de maximum uurprijs.

Moest ik als ouder betalen voor noodopvang?

Noodopvang door kinderopvangorganisaties is in principe met gesloten beurzen georganiseerd. Kinderopvangorganisaties wordt dus gevraagd noodopvang om-niet aan te bieden. Dit betekent dat kinderopvangorganisaties alleen de reguliere (contract)uren aan ouders facturen, waarbij geldt dat de kinderopvangtoeslag doorloopt en dat ouders een tegemoetkoming ontvangen die bij benadering overeenkomt met de eigen bijdrage.

In april 2021 deed de Geschillencommissie uitspraak over de vraag voor wiens rekening het komt als er geen gebruik kan worden gemaakt van kinderopvang vanwege de ‘coronasluiting’. Advocaat Joost Quant is verbaasd over de uitspraak en hij schrijft in dit artikel waarom de uitspraak volgens hem niet juist is. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.