Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bso het Avontuur (St KO Alphen a/d Rijn)

Bso het Avontuur (St KO Alphen a/d Rijn)

Het Avontuur is een thema-bso over verleden, heden en de toekomst. De bso bevindt zich op het terrein van het archeologische themapark Archeon en bestaat uit één groep met kinderen vanaf 8 jaar. Oudere kinderen hebben meer behoefte aan uitdaging en die vinden ze ruimschoots in het park. Iedere week staat in het teken van een ander thema, waaruit activiteiten voortvloeien zoals: een fossielenspeurtocht houden, brandnetelsoep maken, de computer van de toekomst bedenken etcetera. Naast de dagelijkse activiteiten die worden aangeboden door de pedagogisch medewerkers, mogen de kinderen gebruik maken van alle faciliteiten in het park. Zo kunnen zij de Prehistorie, de Middeleeuwen en de Romeinse tijd in al hun pracht ontdekken. Daarnaast kunnen de kinderen terecht in een grote speeltuin, in torens en bomen klimmen, zwemmen en varen in een prehistorische kano.

Verlengstuk van thuis
De binnenruimte van het Avontuur is huiselijk en sfeervol. De bso wordt gezien als het verlengstuk van de thuissituatie en is daarom warm, uitnodigend en gezellig ingericht. De inrichting weerspiegelt ook de pedagogische visie waarbij het kleurgebruik erg belangrijk is. Voor het vaststellen van de kleuren is gebruik gemaakt van de adviezen van bureau Akta. Daarnaast is de ruimte ook aangepast aan het stoere en robuuste karakter van het Archeon.

Pedagogisch cirkel
Het team bestaat uit twee pedagogisch medewerkers; een man en een vrouw die zelf in Archeon gewerkt heeft en dus veel van geschiedenis en het park afweet.
Bij SKA wordt gewerkt met de Pedagogische cirkel waarin vijf uitgangspunten zijn geformuleerd (kind centraal; respect, ruimte, veiligheid & geborgenheid en kind = mens). De cirkel illustreert hoe verschillende aspecten van de pedagogische visie met elkaar samenhangen en de lagen in de cirkel geven aan wat het verband is tussen de kindvisie, de houding die bij die visie past en het gedrag dat bij die houding hoort. Aan de hand van de cirkel worden de casussen in het team van het Avontuur besproken.

Behoefte van kind staat centraal
Bij het Avontuur staat het kind centraal; het aanbod wordt afgestemd op de behoeftes van de kinderen. Als een ouder bijvoorbeeld aangeeft dat een kind een bepaalde hobby heeft, zal het team er een thema van maken. Om te kunnen beoordelen of kinderen het naar hun zin hebben, wordt het instrument welbevinden gebruikt. De pm’ers houden twee keer per jaar een tienminutengesprek met de ouders, naar aanleiding van het formulier welbevinden. De bso hecht ook erg aan de relatie met de ouders en betrekt ze bij de activiteiten.

Zie de website >>>
http://www.skaonline.nl/buitenschoolse-opvang/LocatieDetails.asp?CustomerID=283

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.