Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brief PO-Raad aan onderhandelaars: ‘Neem belemmeringen bij het vormen van kindcentra weg’.

Schoolgebouwen, aantrekkelijk werk, het NPO als duurzaam verbeterprogramma en kinderopvang voor alle kinderen van 0 - 12: dat zijn alle vier de thema’s waar de PO-Raad in een brief aan de informateurs en onderhandelaars aandacht voor vraagt. Specifiek vraagt de raad om belemmeringen bij het vormen van kindcentra weg te nemen door kindcentra wettelijk te verankeren.

‘Alle kinderen van 0 tot en met 12 jaar verdienen maximale ontwikkelkansen, of hun ouders nu werken of niet. Kindcentra, waarin kinderen samen leren, spelen en zich ontwikkelen, leveren namelijk een bijdrage aan het vergroten van gelijke kansen voor elk kind, ze gaan segregatie tegen en dragen bij aan burgerschapsvorming’, zo schrijft de PO-raad.

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s.

In het ‘document op hoofdlijnen’ van VVD en D66 zijn volgens de raad al enkele goede ambities geformuleerd om kinderopvang toegankelijk te maken voor alle kinderen. In de brief moedigen ze een nieuw kabinet aan om dit als basis te nemen, maar roept op om niet stapsgewijs te beginnen met kinderopvang tot 4 jaar, maar met kinderopvang en bso voor álle kinderen tot en met 12 jaar.

Muurvast

‘Dit is het moment om keuzes te maken over de toekomst van ons onderwijs. De maatschappelijke impact van het primair onderwijs is enorm’, zo onderbouwt de raad de noodzaak. Ook de vernieuwing van schoolgebouwen stippen ze als aandachtspunt aan: die vernieuwing zit volgens de PO-raad muurvast, ’terwijl gezonde en duurzame onderwijshuisvesting cruciaal is voor goed onderwijs; het leidt tot een hoger leerrendement en minder ziekteverzuim.’ Om schoolgebouwen in het funderend onderwijs aan te pakken zegt de raad 730 miljoen euro nodig te hebben.

Kloof

In het licht van het oplopende personeelstekort pleit de PO-raad er ook voor om het werken in het primair onderwijs aantrekkelijker te maken. Eén van de manieren die ze in de brief noemen, is het dichten van de loonkloof tussen werknemers in het primair en voortgezet onderwijs: ‘Dit staat in de weg bij oplossingen voor het leraren- en schoolleiderstekort. In september 2021 heeft de politiek met het beschikbaar maken van 500 miljoen euro een belangrijke stap gezet in het dichten van deze kloof. Het nieuwe kabinet zal de kloof helemaal moeten dichten.’

Duurzaam

Ten slotte vraagt de PO-Raad voor om het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) om te vormen tot een duurzaam verbeterprogramma met een looptijd van minstens 10 jaar: ‘Met incidenteel geld kunnen geen structurele problemen worden opgelost; terwijl de coronacrisis juist bestaande problemen heeft uitvergroot. Daarom vragen we het kabinet om het NPO om te vormen tot een duurzaam verbeterprogramma (…) en er een werkelijk nationaal programma van te maken met mede-eigenaarschap van de sector.’

Bekijk hier de infographic bij de brief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.