Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brief aan minister Slob over btw-vrijstelling zzp’ers in kinderopvang

Wanneer scholen gebruik maken van diensten van kinderopvangorganisaties binnen IKC’s, is dat vrijgesteld van btw. Deze btw-vrijstelling zou ook moeten gelden wanneer kinderopvangorganisaties gebruik maken van diensten van zelfstandig pedagogisch medewerkers (zzp), vindt Tadaah-directeur Steven Lenderink. Hij vraagt demissionair minister Arie Slob (onderwijs) om een reactie.
brief-aan-minister-slob-over-btw-vrijstelling-zzpers-in-kinderopvang
ferlistockphoto / Getty Images / iStock

Tadaah is een dienstenplatform voor zzp’ers in de kinderopvang. Directeur Steven Lenderink heeft in een brief aan demissionair minister Arie Slob de inmiddels veel besproken kwestie over btw-vrijstelling voor zpp’ers in de kinderopvang aangekaart.

Btw-vrijstelling

Want als samenwerkende scholen en kinderopvangorganisaties voor het uitlenen van hun dienstverlening vrijgesteld zijn van btw, waarom geldt dit dat niet voor zelfstandige pm’ers? Er speelt al langere tijd een discussie over de btw-plicht van zelfstandigen in de kinderopvang. Zijn zij wel of niet vrijgesteld van btw? ‘Er is geen peil op te trekken’, zei Lenderink eerder in een interview met KinderopvangTotaal.

Brief Arie Slob

Nu heeft hij een brief geschreven aan minister Slob, met als titel ‘btw-vrijstelling in de kinderopvang’, waarin hij de vergelijking trekt met de btw-vrijstelling in Integrale Kindcentra (IKC’s). Op het moment dat een onderwijsinstelling en een kinderopvangorganisatie samenwerken en in dat kader diensten aan elkaar verlenen, moeten partijen in beginsel btw aan elkaar in rekening brengen. Lenderink haalt de ‘handreiking btw in de samenwerking tussen Onderwijs en Kinderopvang’ (een uitgave van de ministeries SZW en OCW) aan, waarin een handreiking wordt gedaan in de vorm van een btw-oplossing bij een contractuele samenwerking, ofwel: wanneer scholen gebruikmaken van de diensten van kinderopvangorganisaties is een vrijstelling van omzetbelasting van toepassing.

Opdrachtovereenkomst onderwijs en kinderopvang

Lenderink schrijft: “Dit belangrijke onderdeel van de handreiking willen wij verder uitdiepen. Er is in bovenstaande constructie geen sprake van het uitlenen van personeel waardoor er geen btw-heffing is omdat (1) onderwijsinstelling en kinderopvangorganisatie afspraken maken over de inhoud, de aard en de kwaliteit van de werkzaamheden welke worden vastgelegd in een opdrachtovereenkomst, (2) men hiervoor aansprakelijk is en (3) de werkzaamheden zelf onder een btw-vrijstelling vallen.”

Dienstverlening zelfstandig pm’ers

Lenderink vraagt zich af of deze btw-vrijstelling niet ook van toepassing zou moeten zijn wanneer kinderopvangorganisaties gebruikmaken van dienstverlening van zelfstandige pm’ers. Hij legt de werkwijze van Tadaah uit, om de vergelijking te trekken met scholen die de diensten van kinderopvang inhuren: de pm’ers die zijn aangesloten bij Tadaah zijn zelfstandig ondernemers, sluiten met ko-organisaties een overeenkomst van opdracht, waarin de werkzaamheden beschreven staan: “het leveren van pedagogische werkzaamheden zoals omschreven in art. 1.1 van de Wet op de Kinderopvang”. Partijen dragen zelf het risico van de overeenkomst, zoals betaling en aansprakelijkheid. Partijen stellen in overleg het tarief van de dienst vast, en de zelfstandige pm’ers moeten voldoen aan de eisen die de Wet kinderopvang stelt voordat zij aan het werk mogen in de kinderopvang.

Er is geen rechtsrelatie tussen Tadaah en de zelfstandig pm’er, maar enkel tussen de opdrachtgevers (ko-organisaties) en de opdrachtnemers (zelfstandig pm’ers). Er is dus geen sprake van het inkopen en (weder)verkopen van diensten, zoals bij uitzendorganisaties of veel freelance platformen het geval is, benadrukt Lenderink.

‘Juridisch en fiscaal identiek’

Hij noemt de situatie zoals omschreven in de handreiking voor IKC’s en de situatie bij Tadaah dan ook ‘juridisch en fiscaal identiek’. “De kern is dat de prestatie, die geleverd wordt, valt onder de vrijstelling van de kinderopvang. Daarbij is het, uitgaande van het gelijkheidsbeginsel, niet relevant of de opdrachtnemer een kinderopvangorganisatie is of een bedrijf (eenmanszaak) die pedagogische diensten levert”, aldus Lenderink.

Lenderink hoopt dat Slob deze mening deelt en dat er voor eens en altijd uitsluitsel komt over de btw-plicht van zelfstandige pm’ers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.