Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandveiligheid Rotterdamse kinderopvang openbaar

Brandveilig of niet, de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zet alle brandveiligheidsrapporten van bedrijven/instellingen in de regio online. Dat geldt in eerste instantie voor kinderopvanglocaties, musea, stadions en café's. Burgemeester Aboutaleb hoopt dat dit organisaties stimuleert om gebreken direct aan te pakken.
Brandveiligheid Rotterdamse kinderopvang openbaar
Foto: ANP Xtra

De 455 rapporten staan op de website www.rijnmondveilig.nl. Bezoekers van deze site kunnen op een interactieve kaart zien hoe het gesteld is met de brandveiligheid van een organisatie. Een groen symbool betekent dat een instantie aan alle eisen voldoet, rood betekent dat er een gebrek is geconstateerd.

Gebreken verhelpen

De ervaring van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is dat instellingen nu bij de constatering van een gebrek, liever in bezwaar gaan dan in actie komen om het gebrek op te lossen. Tegen de NOS zegt hij dat er, voor je het weet, een hele rechtsgang volgt. Door de gebreken meteen te publiceren, zijn instellingen misschien eerder geneigd om gebreken te verhelpen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat inspectierapporten met betrekking tot de brandveiligheid van organisaties openbaar worden gemaakt.

‘Goede actie’

De brandveiligheid van kinderdagverblijf Wilhelminahoeve in Rotterdam van Kinderopvang Humanitas is nu voor iedereen zichtbaar. De locatie kreeg een goede beoordeling van de brandweer. De opvang is blij met het openbaar maken van de rapporten. ‘Het is goed dat ouders nu kunnen opzoeken hoe het met de brandveiligheid van een kinderopvang gesteld is’, zegt Liesbeth Belder van Kinderopvang Humanitas op RTV Rijnmond. ‘Je wilt als ouders de meest optimale situatie voor je kostbaarste bezit.’

Het Bouwbesluit voor zorg en kinderopvanginstellingen stelt niet voldoende eisen aan preventie voor brandveiligheid. Dit zeiden de Amsterdamse brandweercommandant Elie van Strien en veiligheidsexpert Tom de Nooij in de krant Sp!ts. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.