Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brandbrief: ‘Laat gastouders in de risicogroep niet aan hun lot over’

De gastouderopvang gaat op 11 mei weer volledig open. Veel gastouders zijn blij dat ze weer aan het werk gaan, maar 25 procent kan niet aan het werk omdat zij tot de risicogroep behoren. Stichting Nysa schrijft een brandbrief aan SZW.
AdobeStock

Een kwart van de gastouders ziet op tegen de opening van de kinderopvang op 11 mei, meldt brancheorganisatie voor gastouders Stichting Nysa. Zij en/of hun huisgenoten behoren tot de risicogroep, en zijn dus extra kwetsbaar wanneer ze in aanraking komen met het coronavirus.

Brandbrief

Een deel van deze groep is zzp’er en kunnen terugvallen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Maar een deel is niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en valt dus tussen wal en schip. Stichting Nysa stuurt daarom een brandbrief aan de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

Geachte Leden van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Op 11 mei gaat de gastouderopvang voor 100% open. Graag willen wij uw aandacht vragen voor de rol van gastouders in de kinderopvang.

Nederland telt ongeveer 26.000 professionele, beroepsmatige gastouders welke voor circa 112.000 kinderen de opvang verzorgen. Een derde van deze groep gastouders is zzp’er en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Twee derde staat niet ingeschreven en heeft inkomen uit overige werkzaamheden. Beide groepen zijn ingeschreven bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Gastouders worden aangemerkt als cruciaal beroep. Zij hebben tijdens de sluiting van de kinderopvang en de scholen ook doorgewerkt om noodopvang te bieden.

De gastouders zijn voor het merendeel positief over het feit dat zij weer aan het werk kunnen en de kinderen kunnen verwelkomen. Helaas is er een groep (25%) gastouders die het moment van 11 mei met onrust en slapeloze nachten tegemoet ziet. Reden is dat deze gastouders en/of hun huisgenoten (partners en kinderen), tot een risicogroep behoren.

Op de site van de Rijksoverheid raadt het RIVM aan dat pedagogisch medewerkers en gastouders, die tot een risicogroep behoren, niet met kinderen werken.

Deze groep gastouders staat voor een onmogelijke keuze tussen inkomen genereren of het leven van henzelf/huisgenoten op het spel te zetten.
Dit geldt voornamelijk voor de groep welke niet ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. De zzp-gastouders kunnen indien nodig terugvallen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo).

Ten tijde van de coronacrisis staat gezondheid en veiligheid voorop. Daar hebben wij als Stichting Nysa begrip voor. Maar het kan niet zo zijn dat wegens de adviezen van het RIVM een groep mensen, zoals hierboven geschetst, aan hun lot worden overgelaten.

Wij vragen u dringend om een duidelijk standpunt in te nemen dat ook gastouders die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (wel bij het LRK) alsnog toegang krijgen tot het pakket van financiële noodmaatregelen.

Als Stichting Nysa zijn wij trots op de gastouders en de gehele branche kinderopvang voor het harde werken van de afgelopen weken. Dit heeft er toe geresulteerd dat de mensen in de cruciale beroepen door konden werken en nog steeds aan het werk kunnen blijven. Ook de ouders die de kinderopvang een warm hart toedragen vergeten wij niet. Zij hebben de branche ondersteund door het blijven betalen van de facturen en de contracten niet op te zeggen.

Wij willen u danken voor uw aandacht en stellen ons beschikbaar tot het verstrekken van een nadere toelichting.

Met vriendelijke groet,
Namens het Bestuur van Stichting Nysa

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.