Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brandbrief kinderopvangorganisaties: versoepel de regels, anders gaat het mis

Het personeelstekort in de kinderopvang neemt onbeheersbare vormen aan, en dus is een versoepeling van de regels dringend noodzakelijk. Dat schrijven 125 kinderopvangorganisaties in een brandbrief aan de staatssecretaris van SZW, de voorzitter van GGD-GHOR en de voorzitter van vakbond CNV. Brancheorganisatie BK omarmt het initiatief.  
brandbrief-kinderopvangorganisaties-versoepel-de-regels-anders-gaat-het-mis
Kritchanut / Getty Images / iStock

In de brief vragen de organisaties aandacht voor het nijpende personeelstekort in de sector en doen zij voorstellen voor concrete ingrepen. Het personeelstekort loopt steeds verder op, aldus de brief. ‘En we weten dat dit ook op langere termijn zo blijft. De cijfers liegen er niet om. Het aantal vacatures per 1000 banen in de kinderopvang ligt op 34, en in het westen van ons land zelfs op 40. Ter vergelijking: in het onderwijs, dat ook kampt met tekorten, ligt dit cijfer op 21.’

Oplopende wachtlijsten

Het gevolg: oplopende wachtlijsten. ‘Soms al meer dan een jaar en dan niet alleen op de traditionele dagen, maar ook op de woensdag en de vrijdag. Ouders die dachten eindelijk een plekje te hebben, moeten nu soms worden afgebeld omdat de fysieke plek wel beschikbaar is, maar er geen medewerkers meer zijn. Uitbreidingen worden uitgesteld of afgeblazen. En regelmatig moeten groepen tijdelijk worden gesloten vanwege het tekort aan medewerkers.’

Er zijn oplossingen denkbaar, ook op de korte termijn, aldus de brief. Maar dan moet er snel actie worden ondernomen. Een aantal suggesties:

• Beroepskrachten in opleiding die de BBL volgen bij formatieve inzet laten meetellen als vast gezicht. Op dit moment wordt dit geïnterpreteerd als een wettelijke overtreding.
• Uitbreiden van de kwalificatielijst met studenten van de WO-opleidingen pedagogische wetenschappen en psychologie, eventueel met een korte aanvullende scholing.
• Studenten die een opleiding volgen die kwalificeert als pedagogisch medewerker op HBO-niveau eerder in de dagopvang kunnen inzetten.
• Taaleis die ingaat per 2025 laten vervallen voor reguliere dagopvangorganisaties die geen VVE aanbieden.
• De groepshulp kunnen inzetten in formatie op de (grotere) bso’s, naast een pedagogisch medewerker.
• De beroepskracht-kindratio in de BSO op locatieniveau regelen in plaats van op groepsniveau.

Overleg op korte termijn

De bestuurders van de betrokken kinderopvangorganisaties vragen om overleg op korte termijn over de plannen met SZW, GGD-GHOR en CNV. Brancheorganisatie BK ondersteunt de plannen. ‘Wij omarmen dit initiatief en zien het als een ondersteuning en versterking van onze inzet om op alle mogelijke manieren aandacht te vragen voor het personeelstekort en te werken aan oplossingen voor de korte en lange termijn.’

Uit een eerdere enquête van de BK blijkt dat 95 procent van de kinderopvangorganisaties kampt met moeilijk vervulbare vacatures. 73 procent geeft zelfs aan dat het personeelstekort bij hun organisatie ernstig tot zeer ernstig is; 33 procent van hen geeft aan dat de bedrijfsvoering erdoor in gevaar komt.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.