Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brancheorganisatie: kinderopvang mag kind niet weigeren

Brancheorganisatie Kinderopvang is het niet eens met de uitspraak van BOinK (Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang) dat de kinderopvang kinderen die niet zijn ingeënt tegen bijvoorbeeld de mazelen mag weigeren. 'Het wel of niet verplicht inenten van kinderen is een maatschappelijke discussie en staat los van kinderopvang', meldt de Brancheorganisatie op haar website.
De moeder en het kind op de foto zijn illustratief en hebben niks met de mazelenkwestie in een Haags kinderdagverblijf te maken.
De moeder en het kind op de foto zijn illustratief en hebben niks met de mazelenkwestie in een Haags kinderdagverblijf te maken. - Foto: ANP

Nu een acht maanden oude baby in een Haagse kinderopvang is besmet met het mazelenvirus door een kind dat niet was ingeënt, is de vraag hoe de kinderopvang moet handelen. Baby’s worden pas na hun 14e maand ingeënt en zijn dus een kwetsbare groep. Bescherm je hen door kinderen die niet zijn ingeënt de toegang tot het kinderdagverblijf te ontzeggen?

Transparant zijn

De Brancheorganisatie vindt dat kinderopvangorganisaties een kind niet kunnen weigeren op basis van keuzes van ouders. Dat doen scholen en sportverenigingen ook niet. Het enige dat de kinderopvangorganisatie kan doen is transparant zijn naar andere ouders en bij het uitbreken van kinderziektes goede protocollen afspreken om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen en dit helder te communiceren.

Omgaan met klanten

Volgens Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, bieden de statuten van kinderopvangorganisaties ruimte om het contract van kinderen die een gevaar vormen voor andere kinderen te ontbinden. Maar dat is een manier waarop de kinderopvangbranche niet om wil gaan met klanten, zo zegt de Brancheorganisatie. ‘Eerst laat je ouders toe omdat je ze wettelijk niet mag weigeren en vervolgens weiger je ze de toegang op basis van de Algemene Voorwaarden Kinderopvang.’

Rechten van mensen

Het is niet aan de sector om ouders met niet-ingeënte kinderen te weigeren, vindt de Brancheorganisatie, maar aan de wetgever. ‘Dit betreft grondwettelijke rechten van mensen.’ De discussie over de verantwoordelijkheid en houding van de kinderopvangbranche is hiermee in volle gang. Ook Kinderopvangorganisatie Estro, waar de besmetting plaatsvond, wil zich mengen in een branchebrede discussie over dit dilemma.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.