Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brabantse kinderopvang stopt vanwege commotie tijdelijk met buiten slapen

mvelsink
De commotie rond het slapen in buitenhokjes (lutjepotjes) is in Ulvenhout zo groot, dat kinderopvangorganisatie Boeffies en (B)engeltjes heeft besloten om er de komende dagen mee te stoppen. Aanleiding voor de rel is een filmpje van een huilende baby in één van de bedjes die op Facebook veel reacties teweegbracht.

Bij het filmpje schreef de vrouw ‘Dit is kindermishandeling, dit is verwaarlozing’. In een paar dagen tijd genereert haar post duizenden reacties en het filmpje wordt honderden keren gedeeld. Mensen reageren dat ze hun kind nooit op deze locatie onder zouden brengen. Er wordt gesproken over kippenhokken en iemand wil zover gaan om over het hek te klimmen om de baby’s er direct uit te halen.

Bedreigend

De Stentor sprak met de eigenaresse van de betreffende kinderopvang Boeffies en (B)engeltjes Sanne Melis. Zij is verbijsterd dat iemand zonder enige kennis van zaken het filmpje op social media heeft geplaatst en van commentaar heeft voorzien. De vrouw blijkt na het filmen te hebben aangebeld om verhaal te halen, maar volgens Melis was ze erg over haar toeren en reageerde ze op het bedreigende af. De deur is daarom op een gegeven moment dicht gedaan.

Stockholm

Tegen de Stentor legt Melis uit dat ze bij haar kinderopvang juist heel bewust hebben gekozen voor buiten slapen. Een reis naar Stockholm, waar buitenslapen heel gebruikelijk is, gaf de doorslag. ‘We staan hier helemaal achter en dat geldt ook voor de oudercommissie. Ouders moeten toestemming geven voor het buiten slapen en alle huisjes zijn voorzien van babyfoons. Van binnen kunnen pedagogisch medewerkers de slapende baby’s goed in de gaten houden.’

GGD GHOR

Ook GGD GHOR steunt het buiten slapen van deze organisatie. Tamara Klaassen, GGD-coördinator psychosociale hulpverlening zegt in de regionale krant dat het onderwerp wel even op de agenda heeft gestaan. ‘Maar de opvang heeft haar filosofie omtrent buiten slapen goed verankerd in het pedagogische beleid. En Boeffies en (B)engeltjes doorstaat inspecties met vlag en wimpel, houdt zich aan alle regels en voldoet aan alle normen.’

Privacy kinderen

Donderdag besloot de Ulvenhoutse kinderopvang toch om tijdelijk te stoppen met het buiten slapen omdat er te veel commotie is ontstaan. Melis wil de privacy van de kinderen waarborgen en voorkomen dat er nieuwsgierige mensen zijn die komen kijken. Maandag wordt het buitenslapen weer hervat. Het filmpje is inmiddels van Facebook verwijderd.

Sneeuwtrappelen

Het gebeurt vaker dat een goedbedoelde activiteit of een gebruik in de kinderopvang op social media onverwacht tot kritiek leidt. Dit overkwam onlangs nog kinderopvang Hestia in Amsterdam die besloot om met peuters op blote voetjes door de sneeuw te lopen. De foto’s die gedeeld werden van dit ‘sneeuwtrappelen’ werd niet door iedereen gewaardeerd. Lees meer over dit incident

Kritiek op buiten slapen in lutjepotjes is ook van alle tijden. Zo af en toe komt er weer een incident in het nieuws waarbij voorbijgangers of omwonenden de slaaphokjes opmerken en hun afschuw erover uitspreken. Reinate Bruins-Slot legde een tijd geleden uit wat feiten en fabels zijn over buiten slapen. Lees meer in dit artikel

1 REACTIE

  1. Heel jammer dat sommige mensen de waarde niet zien van het buiten slapen. Er zit echt wel een visie en gedachte achter deze keuze. Vanuit mijn pedagogische functie zou ik graag Mensen uitnodigen om een dagverblijf binnen te stappen en de dialoog aan te gaan betreft het buiten slapen. Wij kunnen heel goed deze keuze verantwoorden en dan hopelijk meer begrip geven over het fenomeen buiten slapen. En het zou dan fijn zijn om de onwetendheid van mensen weg te nemen. Ik ben een voorstander van buiten slapen, net als de ouders van de kindjes die hier natuurlijk toestemming voor geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.