
Een loonsverhoging van 1,4 procent per 1 april 2016 en 1 procent per 1 juli 2017, meer flexibiliteit van pedagogisch medewerkers, geen verplichte stagevergoeding en een verbod op maatregelen zoals zelfroosteren. Vakbonden FNV, CNV en de Unie vinden dit eindbod voor een nieuwe cao kinderopvang veel te zuinig en hebben het dan ook afgewezen. De Brancheorganisatie gaat kijken of er ruimte is voor een ruimer aanbod en komt hier binnenkort op terug.
Cao-onderhandelingen
Dat bekent dat de cao-onderhandelingen vast gelopen. Op 1 januari 2016 liep de vorige cao kinderopvang af. Sindsdien zijn werknemers- en werkgeversorganisaties nog niet dichterbij elkaar gekomen. Op 18 januari zijn de onderhandelingspartijen voor de vierde keer bij elkaar gekomen voor overleg.
Waardering pm’ers
FNV vindt, net als de andere vakbonden dat het nu tijd is ‘dat werkgevers hun waardering uiten aan alle werknemers die, ondanks de bezuinigingen, met hart en ziel zijn door blijven werken.’ Het voorstel dat er nu ligt, is dat niet vinden zij. Behalve de voorstellen voor twee keer een loonsverhoging stelde de Brancheorganisatie voor om de cao te laten lopen tot 1 juli 2017.
Arbeidsvoorwaarden
Brancheorganisatie Kinderopvang zal op 3 maart de afwijzing van de bonden voorleggen aan de leden en bespreken of er ruimte is voor een ander bod. ‘Ook bij werknemers begint het te kriebelen om druk uit te oefenen op de werkgevers om duidelijk te maken dat de kwaliteit in de kinderopvang begint met goede arbeidsvoorwaarden voor werknemers’, meldt FNV in een reactie. ‘Werknemers hebben hun bijdrage aan de economische crisis in de afgelopen jaren wel geleverd.’
Hoe ontwikkelde de cao-kinderopvang zich de afgelopen jaren? In het najaar van 2015 kwamen de werkgevers en –nemers nog met elkaar tot een akkoord voor de cao de op 1 januari 2016 afliep. Bekijk het dossier