Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BOinK: ‘We zijn weer terug bij af’

Marianne Velsink
‘Een grote deceptie’ en ‘we zijn weer terug bij af’. Zo reageert de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) op het besluit van het kabinet om te stoppen met de voorbereidingen voor een directe financiering van kinderopvang.
Fotolia

BOinK is, samen met ook ouders uit de achterban, al meer dan twee jaar intensief betrokken bij de ontwikkeling van Financiering Kinderopvang (FKO). Bij BOinK weten ze als geen ander hoeveel problemen ouders nu ervaren bij de kinderopvangtoeslag. ‘ Ouders komen hierbij vaak in grote financiële problemen. Ook vanuit de schuldhulpverlening wijst men er op dat de problemen rond terugbetaling van de kinderopvangtoeslag een substantieel onderdeel uitmaken van de schuldenproblematiek’, aldus BOinK op de site. De Belangenorganisatie zag in het nieuwe systeem voor Financiering Kinderopvang via DUO goede mogelijkheden om de risico’s en problemen rondom kinderopvangtoeslag voor een groot deel terug te dringen.

Onderzoek ombudsman

BOinK vindt dat er echt iets moet veranderen in het financieringsstelsel. Zij voelt zich gesterkt door het onderzoek van de Nationale Ombudsman waaruit blijkt dat in de helft van de gevallen de toeslag onterecht is teruggevorderd. ‘Wij gaan ervan uit dat dit onderzoek en de uitspraken van de Raad van State leidend zullen zijn bij de verbeteringen van de Belastingdienst. Ook nu zullen wij kritisch en alert zijn bij het beoordelen en testen van de nieuwe voorstellen’, aldus BOinK in een reactie op de eigen website. BOinK heeft zelf ook voorstellen om op de kortst mogelijke termijn de aanvraag voor ouders eenvoudiger te maken en de risico’s van terugvorderingen zo veel mogelijk te beperken.

Brancheverenigingen

Ook de twee brancheverenigingen reageerden de  afgelopen dagen op het besluit van de staatssecretaris om van de directe financiering af te zien. Opvallend is dat de reacties  zeer verschillen. Bij Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) overheerst de verbijstering, bij de Brancheorganisatie Kinderopvang de opluchting.


Waarom besloot staatssecretaris af te zien van de directe financiering van kinderopvangtoeslag? Lees het in dit bericht


 

2 REACTIES

 1. Boink heeft gelijk, en wij zouden zeggen: gelukkig maar. Want de voorstellen zoals ze er lagen waren geen oplossing voor de geschetste problemen. Wat wel zou helpen?

  Het gaat om het gat tussen het toekennen van de toeslag en het controleren van het recht er op. Dat is logisch, de regeling is bedoeld om mensen die het anders niet kunnen betalen te steunen, en de opvangbranche vraagt om betaling vooraf.

  En dus komt de toeslag ook vooraf, en hangt het een beetje van de omstandigheden af of de ouders er achteraf wel recht op bleken te hebben. En als dat niet zo is, dan wordt er teruggevorderd, met alle financiele problemen van dien.

  Die ouders hadden dat, op basis van de regelgeving, kunnen voorzien, en bij de rechter sneuvelt dan ook vrijwel ieder verzoek om daar anders mee om te gaan. Met uitzondering van de gevallen waarin de belastingdienst fout op fout stapelt, die gevallen bestaan ook.

  Wat zou er nu gebeuren bij de directe financiering? Het zou eigenlijk het oude systeem zijn, waarbij de ondernemers het geld kregen overgemaakt. Maar dan met DUO ertussen, en het geld zou pas overgemaakt worden als de ouders hun eigen bijdrage betaald hadden aan DUO.

  En als het recht toch niet zou bestaan, of achteraf kleiner bleek te zijn? Dan zou DUO het van de ouders gaan terugvorderen, de ondernemer hoefde niks te vrezen. Maar de ouder zou, net als nu, gewoon in de financiële problemen komen, en de kinderopvang zou dus ook stoppen, omdat de eigen bijdrage niet betaald zou kunnen worden. (Duo zou waarschijnlijk gaan salderen, maar dat was nog niet helemaal bekend.)

  En dus leverde het hele systeem geen enkele verbetering op voor ouders die niet in staat zijn om met de regelgeving om te gaan en bijvoorbeeld wisselende inkomsten hebben (waardoor peiljaar en inkomen niet lekker passen), wat jammer is.

  Wat er dan wel moet gebeuren? Het peiljaar verleggen, waardoor ouders op basis van eerdere inkomsten recht krijgen op toeslag, zou enorm helpen. En ja, dat kost meer geld, want ook bij een stijgend inkomen krijg je dan toeslag. En dat is verdraaid vervelend voor mensen wiens inkomen net is gedaald, want die hebben dan geen recht op toeslag, terwijl ze wel te weinig inkomen hebben.

  Maar dan staat het wel van te voren vast, en is het simpel. Zodat we van een heleboel gedoe afzijn, en van mensen in onverwachte schuldposities.

 2. Lees alle reacties
 3. Het afstellen van het systeem van directe financiering is een zege voor de branche! Directe financiering is immers een directe aanslag op de privaatrechtelijke contractrelatie tussen ondernemer en klant waarbij de ondernemer zijn greep op de betaling van zijn diensten verliest. Daar moet de overheid afblijven, en ook BOinK.
  Voor schuldenproblematiek van ouders moet BOinK bij de belastingdienst/overheid zijn, en ook soms bij die ouders zelf, zij zijn hiervoor verantwoordelijk, niet de ondernemers. De schuldenproblematiek vanwege de kinderopvang blijkt overigens zeer gering, allerminst ‘substantieel’. De directe financiering zou ondernemers speelbal hebben gemaakt van overheid en klanten. In welke branche krijg je ondernemers zo gek?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.