Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOinK: steek VVE-geld in opleidingen

Gjalt Jellesma van BOinK pleit ervoor om een steeds groter deel van het totale VVE-budget te gebruiken om pedagogisch medewerkers te scholen in ontwikkelingsgericht werken. Wanneer in alle peutergroepen ontwikkelingsgericht wordt gewerkt, zijn aparte VVE-groepen en voorscholen niet meer nodig. En daarmee wordt een steeds verder doorzettende segregatie van doelgroepkinderen en ‘gewone’ kinderen voorkomen.
BOinK: steek VVE-geld in opleidingen
Foto: ANP-Photo/Koen Suyk

Volgens Jellesma heeft het Nederlandse systeem segregatie alleen maar verder in de hand gewerkt. Kinderen van werkende ouders zitten in de reguliere kinderopvang, doelgroepkinderen op VVE-peuterspeelzalen en voorscholen. Door de bezuinigingen op de kinderopvang gaan ouders weer meer gebruikmaken van de peuterspeelzalen, waardoor lange wachtlijsten ontstaan en de doelgroepkinderen steeds moeilijker een plekje krijgen. De wethouders van de vier grootste gemeenten in Nederland hebben hierover ook al aan de bel getrokken bij minister Asscher.

Effectief

Volgens BOinK is inmiddels duidelijk welke VVE-programma’s effectief zijn. De modules uit deze VVE-programma’s kunnen worden opgenomen in de reguliere opleidingen en de werkende pedagogisch medewerkers kunnen worden bijgeschoold. Deze werkwijze kan dan worden ingezet op alle peutergroepen. Hierdoor krijgen alle kinderen waar ze recht op hebben en zijn er geen aparte voorscholen of VVE-peutergroepen meer nodig.

Gjalt Jellesma heeft dit voorstel gelanceerd in een artikel dat verscheen in het blad BBMP.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.