Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BOinK: ‘Sluiten vanwege hitte mag niet zomaar’

De sluiting van tientallen kinderdagverblijven in het oosten van het land door de warmte, maakt veel reacties los. Van andere kinderopvangcentra, maar ook van BOinK. Want: aan tijdelijk sluiten zijn voorwaarden verbonden.
warmte
Fotolia

BOinK, belangenvereniging van ouders en oudercommissies, reageert vandaag op de beslissing van kinderopvangorganisatie Doomijn. Doomijn kondigde gisteren aan geen baby’s en kinderen onder de twee jaar op te vangen tijdens de huidige hittegolf. De directie vindt het niet verantwoord om baby’s met elkaar op een kamer te leggen bij een temperatuur van 40 graden. BOinK reageerde begripvol voor de keuze om de gezondheid van de kinderen voorop te stellen, maar gaf ook aan dat het tijd wordt voor kinderdagverblijven om te gaan anticiperen op de toenemende warmte in ons land. Vandaag liet BOinK weten dat acuut sluiten, bijvoorbeeld tijdens een hittegolf, alleen mag nadat een oudercommissie advies heeft uitgebracht.

Verkoelende maatregelen

Een advies met alternatief voor sluiting kan zijn: de inzet of aanschaf van verkoelende maatregelen, zoals airco of ventilatoren. ‘De kinderopvangorganisatie mag het advies van de oudercommissie alleen naast zich neerleggen als het kan aantonen dat het advies niet in het belang van de organisatie is. De veiligheid en gezondheid van kinderen moet leidend zijn in het advies. Is er nu geen toereikende oplossing mogelijk en is sluiting tijdens deze warme dagen de enige oplossing, dan is het belangrijk dat de oudercommissie op zeer korte termijn met de organisatie afspraken maakt’, schrijft BOinK op haar site.

Twijfels

De sluiting van locaties van Doomijn veroorzaakte ook bij andere kinderdagverblijven twijfels. Zo heeft een aantal kinderopvanglocaties uit de regio IJsselland contact opgenomen met de lokale GGD, om te vragen of ook zij deze hete zomerdagen beter geen kleine kinderen kunnen opvangen. Dat meldt de Koggecourant. Volgens de krant is het advies van GGD IJsselland geweest dat baby’s en kinderen gewoon naar de kinderopvang kunnen. ‘Wel is het belangrijk om op elke locatie, net als thuis, rekening te houden met het warme weer. Zowel voor de kinderen als voor de pedagogisch medewerkers.’ De GGD wijst op de algemene tips uit het Hitteplan van het RIVM.

1 REACTIE

  1. net als bij het basissondewijs worden de leefregels bepaald door mensen die niet in de praktijk werken. Een hbo’er en een Mbo’er hebben in hun opleiding geleerd hoe je met kinderen kunt omgaan . De opgelegde leefregels bepalen te veel en te vaan wat wel en niet mag. Het eigen inzicht telt niet meer. Als je met kinderen omgaat moet je een dikke klapper protocollen meenemen en kennen . Eigen initiatief wordt in de kiem gesmoord.
    Haal vele regels weg en maak de keuze voor het vak weer aantrekkelijk.
    zef knooren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.