Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOinK is tegen wetsvoorstel vaccinatie

De Tweede Kamer nam een wetsvoorstel van D66 aan dat het kinderopvangorganisaties mogelijk moet maken kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn. Ouderorganisatie BOinK ziet geen heil in het plan.
Fotolia

Volgens Gjalt Jellesma van BOinK biedt het voorstel ‘schijnzekerheid’. Dit omdat lang niet alle kinderen uit de kwetsbare groep tot veertien maanden maar de kinderopvang gaan. Bovendien willen de meeste kinderdagverblijven aan alle kinderen opvang blijven bieden en dus geen uitzonderingen maken.

Jellesma zegt dit tegen de Amsterdamse tv-zender AT5. In de hoofdstad ligt de vaccinatiegraad met 91,4 procent lager dan in de rest van Nederland. Bovendien is de trend nog altijd dalend, terwijl het keerpunt volgens cijfers van het RIVM elders lijkt te zijn bereikt.

Weren helpt niet

Ondanks die cijfers denkt BOinK dat het weren van ongevaccineerde kinderen niet gaat helpen. ‘De overgrote meerderheid van de ouders weet hopelijk dat ze hun kind beter kunnen inenten.  De overgrote meerderheid van kinderdagverblijven weet dat het niet helpt, dus eigenlijk hoop ik dat er niet zoveel gaat veranderen.’

Ook kinderopvangorganisatie Partou heeft besloten om voorlopig niets te wijzigen. ‘We zien tot nu toe geen reden om ons beleid aan te passen. Wij houden uiteraard wel bij welke kinderen gevaccineerd zijn en niet. Het moet ook nog door de Eerste Kamer en langs de Raad van State zoals ik heb begrepen. Dat wachten wij eerst af’, aldus Barbara Molenberg van Partou.

Den Haag

In de stad Den Haag klinkt een ander geluid. Wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid beschouwt het als een goed en stevig signaal, dat een meerderheid in de Tweede Kamer de wet heeft aangenomen. ‘Het signaal is overduidelijk: vaccineren is de norm. Dit is een steun in de rug voor kinderdagverblijven die niet-gevaccineerde kinderen willen weigeren.’

De vaccinatiegraad is niet alleen in Nederland, maar ook in Den Haag zorgwekkend laag, vindt Parbhudayal. ‘Vaccineren is van levensbelang. De huidige vaccinatiegraad in Den Haag is te laag. Ik wil er als wethouder alles aan doen dat kinderen goed beschermd zijn tegen infectieziekten. Daarom hebben we vorig jaar een Aanvalsplan Vaccinatie gelanceerd.’

‘Steun in de rug’

‘Ik beschouw het als een steun in de rug dat er nu een Tweede Kamer-meerderheid is die vindt dat kinderopvangcentra niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. De keuzevrijheid van de één mag de vrijheid van de ander om veilig en gezond te kunnen leven immers niet beperken. Als college steunen wij dan ook de kinderopvangcentra in Den Haag die niet-gevaccineerde kinderen willen weigeren. Kinderopvangcentra die niet-gevaccineerde kinderen niét willen weigeren, moeten in beeld worden gebracht. Met die inventarisatie gaan we zo snel mogelijk aan de slag.’

‘Onze boodschap: wél vaccineren’

Met deze kinderdagverblijven (die niet-gevaccineerde kinderen dus niét willen weigeren) wil de gemeente het gesprek aangaan. ‘We zullen vragen wat zij nodig hebben om ouders goed te kunnen informeren. Daarbij is de boodschap wat ons betreft om wél te vaccineren. Wij kunnen kinderdagverblijven tools geven om het gesprek met ouders aan te gaan. Voorop staat dat wij er alles aan willen doen dat kinderen goed beschermd zijn tegen infectieziekten’, aldus Parbhudayal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.