Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weblog Monika Katinger – Werken in de babygroep

Mijn perikelen rondom flexen zijn (voorlopig) van de baan! Eind september werd ik door de locatiemanager Ellen gevraagd om voor een lange periode vast in de babygroep te komen werken. Het gaat om het kinderdagverblijf Johanna Margaretha waar ik in de afgelopen zomer veel heb ingevallen. Ik was blij verrast, al ontkende ik niet dat mijn hart eigenlijk bij de peuters ligt.
Weblog Monika Katinger - Werken in de babygroep

Mijn twee naaste collega’s Marthe en Chantal reageerden heel enthousiast. Met een mooie collage van de foto’s op de deur van de groep hebben zij mij hartelijk verwelkomd in hun babygroep.

Ik moet bekennen dat het werken in de babygroep pittig is. Je volgt het ritme van de baby’s en bent daardoor eigenlijk altijd bezig. Één baby’tje krijgt een fles en gaat slapen, een ander schatje is net wakker. Fruithapjes pureren, flessen uitkoken, ja, dit hoort er ook bij.


‘Ik moet bekennen dat het werken in de babygroep pittig is. Je volgt het ritme van de baby’s en bent daardoor eigenlijk altijd bezig’En dan zijn er die beweeglijke, van de energie barstende dreumesen. Dat zijn kleine druktemakers, altijd bezig en aanwezig. Zij volgen je overal en willen bij alles betrokken zijn. Klimmen is hun favoriete bezigheid. Je moet als pm’er heel goed opletten, want de kleintjes klimmen echt overal op: op de bank, op de hoge stoelen, op de tafel. Daarom zetten wij regelmatig grote zachte klimelementen in de groep. Dan kunnen de kinderen naar hartenlust klimmen, rollen en stoeien. Door een buigzame textieltunnel kruipen, vinden ze ook schitterend. En natuurlijk zo vaak naar buiten gaan als maar kan.

Al is het werken in de babygroep fysiek veeleisender dan het werken in de peutergroep, ik kan enorm genieten van die lieve, schattige baby’tjes. Van hun onschuldige, ontroerende lachje, van een stevige greep van een klein mollig handje. Van een kruipende baby die je overal volgt… Van een kleintje dat voor het eerst naar jou toe rent in de ochtend en van een kleintje dat niet meer huilt als papa weggaat in de ochtend. Ik probeer ze warmte en geborgenheid te geven. En ik krijg ook warmte terug.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.