Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Deuren open voor ouders

Zo heet de training die door mijn organisatie, TintelTuin, aan pedagogisch medewerkers wordt aangeboden. Inmiddels heb ik twee bijeenkomsten achter de rug en mijn indrukken zijn positief.

Over het algemeen wordt er door pedagogisch medewerkers niet erg enthousiast gereageerd op de ‘verplichte’ trainingen. Als argument wordt vooral ‘de herhalingsfactor’ genoemd. Mensen ‘denken’ dat ze alles al een keertje hebben gehoord. Als je met zo’n instelling naar de training gaat, kunnen je de nieuwe aspecten, de toegevoegde waarde ervan, gekoppeld aan het bekende, makkelijk ontgaan. En dat is dan jammer.
Mijn instelling – ik noem mezelf ‘de eeuwige studente’- is: open zijn voor het aangebodene en op zoek gaan naar nieuwe informatie.

Zo is mij natuurlijk, na tien jaar in de kinderopvang te hebben gewerkt en na twee jaar hbo-studie Pedagogiek, één en ander al bekend. Maar desondanks vind ik de training, ontwikkeld en gegeven door Dana Trainingen goed en nuttig. De accenten op de diversiteit van ouders en medewerkers en de invloed van de persoonlijkheid op eigen handelen en op het handelen van de anderen vind ik goed.
De huiswerkopdrachten, vooral het onderdeel van feedback geven aan onze collega’s op de werkvloer en ook hun feedback ontvangen, stimuleren tot nadenken over je rol als pedagogisch medewerker.

Ik heb het verder ‘getroffen’ wat de trainingscoach betreft en ook wat het groepje van collega’s uit verschillende kinderdagverblijven betreft. Ana, onze trainingscoach, is een warm mens, die met enthousiasme en gevoel voor systeemdynamiek, de training presenteert. Ze is in staat om een ontspannen, prettig sfeer te creëren, waarin er tevens geleerd en geoefend wordt. Mijn collega’s medecursisten zijn betrokken en in staat om goed te luisteren en te reageren.

Ik vond het fijn om aan het eind van de bijeenkomsten iets positiefs te kunnen opschrijven over iemand anders, die ik eigenlijk alleen maar uit de reacties tijdens deze bijeenkomsten heb leren kennen. En het was ook verrassend en heel prettig om een leuke reactie van zo’n ‘onbekend’ iemand te krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.