Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hans Huijsmans – Hoog bezoek uit Den Haag

“Waar het mij om gaat is dat mensen stoppen met werken als ze geen gebruik meer kunnen maken van gastouderopvang. Zowel de gastouder als het gastouderbureau hebben een onmisbare plek in de kinderopvang.” Aldus Tweede Kamerlid Cynthia Ortega Martijn van de Christenunie die ons vandaag met een bezoek vereerde. Het initiatief voor dit werkbezoek kwam van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (PKGO, kijk voor meer informatie op www.pkgo.nl), waarvan Mr Nosey één de mede-oprichters is.

Het werkbezoek was georganiseerd samen met collegabureau Flexmoeders, eveneens aangesloten bij het PKGO. Verder was ook BRAVO, de belangenvereniging voor gastouders vertegenwoordigd. Mevrouw Ortega kreeg van onze coördinator opvangbegeleiding een presentatie van de wijze waarop we bij ons gastouderbureau bijdragen aan en toezien op de kwaliteit van de opvang door de bij ons aangesloten gastouders. Daarnaast bracht zij een bezoek aan een gastouder die is aangesloten bij Flexmoeders.

Warm voorstander
Het werkbezoek was natuurlijk een uitstekende gelegenheid om de kabinetsplannen voor de gastouderopvang te bespreken en stil te staan bij de funeste gevolgen die deze hebben op kwaliteit en op arbeidsparticipatie. Gelukkig vonden we in mevrouw Ortega een warm voorstander van de gastouderopvang, zoals blijkt uit het citaat hierboven. Mede uit de duizenden mails van bezorgde ouders en gastouders was haar duidelijk geworden dat veel ouders geen alternatief hebben of willen voor gastouderopvang. Zij werken bijvoorbeeld onregelmatig. Of er is eenvoudigweg geen kinderdagverblijf in de buurt. Of ze zijn alleen bereid om te gaan werken als ze hun kinderen in een kleinschalige en flexibele opvang kunnen onderbrengen. Voor al deze ouders betekenen de kabinetsplannen dat ze zullen stoppen met werken. Het kabinet geeft zich hiervan onvoldoende rekenschap.

Diversiteit
Wat het kabinet zich ook onvoldoende realiseert is de grote diversiteit die de gastouderopvang kenmerkt. Het aantal gastouders waarvoor in de kabinetsplannen nog enige ruimte blijft bestaan (de zgn. thuiscrèches) omvat naar schatting nog geen 10% van het totaal. De meeste gastouders vangen slechts 2 of 3 kinderen op en vallen daarmee niet onder de kabinetsdefinitie. En dat gastouderopvang in de helft van de gevallen opvang bij de ouder thuis is, door een nanny (ook wel leidster aan huis genoemd), lijkt het kabinet volstrekt niet op het netvlies te hebben. Voor 90% van de huidige gastouderopvang wordt het recht op vergoeding voor de ouders zodanig beperkt (tot een maximum van € 2,50 per uur) dat het voor ouders in de praktijk niet meer betaalbaar zal worden. Want dat gastouders niet op basis van dat soort bodemtarieven zullen gaan zakken werken, daarover lieten de vertegenwoordigers van BRAVO geen misverstand bestaan. Laten we hopen dat het kabinet nog op tijd bij zinnen komt. Aan de Christenunie zal het in ieder geval niet liggen.

Meer weten over Mr Nosey? Kijk dan hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.