Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hans Huijsmans – Gastouderopvang tussen hoop en vrees

Medewerkers op kantoor vonden dat ik wat overdreef toen ik iedereen gisteren aanmaande om toch vooral op tijd naar huis te gaan om de inauguratie van Obama ‘live’ te kunnen volgen. “Het moment van de eeuw” riep ik, en toegegeven, daar zat wat overdrijving in. Maar het enthousiasme is nu eenmaal groot, nu na een tamelijk donkere periode van (gebrek aan) wereldleiderschap, in de VS een nieuwe president aantreedt die er in ieder geval in slaagt om hoop te bieden en mensen te inspireren o.a. door zichzelf, zijn land en de wereld een hoge morele standaard voor te houden. Leiderschap ‘as it should be’ en voor een heel klein leidertje zoals ik zelf, iets om een voorbeeld aan te nemen. Natuurlijk zullen de marges klein zijn, de praktijk weerbarstig, en de eerste teleurstelling nabij. Dat doet niets af aan de verandering van toon en aan de nieuwe waardes die ons worden voorgehouden.

Kerstcadeautje
Ondertussen lijkt er dichtbij huis, op mijn eigen werkterrein, minder reden tot hoop. Als kerstcadeautje stuurde het kabinet na haar laatste vergadering van 2008 een persbericht de wereld in over de gastouderopvang. Het goede nieuws van dat persbericht is dat het kabinet blijkbaar toekomst ziet in de gastouderopvang. Het komt namelijk met een aparte wet voor de gastouderopvang (nu nog opgenomen in de Wet kinderopvang) en je gaat geen aparte wet maken als je eigenlijk van iets af wil (wat voor de zomer nog het geval leek).

Van harte gaat het echter allemaal niet, want het persbericht is sterk negatief getoonzet. In plaats van het wetsvoorstel te presenteren tegen de achtergrond van het belang van deze unieke vorm van kinderopvang, is gastouderopvang in het persbericht ongeveer synoniem met misbruik en gaat de nieuwe wet volgens de tekst vooral over strenge eisen en controle. Tussen neus en lippen worden vervolgens allerlei eisen genoemd die op grond van de zelfregulering in de kinderopvang nog door partijen in de sector zelf opgesteld moeten worden. Een bijzondere vorm van besturen zullen we maar zeggen. En als er toch nog ruimte blijft voor zelfregulering, dan is ook voor de uitkomsten daarvan te vrezen.

Branchevereniging van ondernemers in de kinderopvang
Welke partijen aan tafel staan namelijk voor de belangen van ouders en gastouders in de gastouderopvang? Niet BOINK, de belangenvereniging van ouders, die nauwelijks praat met ouders uit de gastouderopvang. Evenmin de MO-groep, voorlopig nog de grootste werkgeversclub in de kinderopvang, waarvan prominent Rob Vergeer in een recente column de hele gastouderopvang als list & bedrog wegzet zonder enig respect voor zijn collega-ondernemers in dezelfde vereniging (wat doet u daar nog collega’s!?). De hoop is gevestigd op de Branchevereniging van ondernemers in de kinderopvang, de enige club aan tafel waar intern een serieuze discussie over de gastouderopvang heeft plaatsgevonden. Waar men mijn trots op de kwaliteiten van deze vorm van opvang deelt en tegelijk oplossingen zoekt voor problemen.

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl.
Meer weten over het Platform Kwaliteit Gastouderopvang? Kijk dan op www.pkgo.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.