Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hans Huijsmans – Gastouderopvang ter discussie

Vrijdag 4 juli, laatste werkdag. Een time out van 3 weken zomervakantie waar ik hard aan toe ben. Het is een waanzinnig jaar geweest. Een jaar waarin ons gastouderbureau een flinke groei doormaakte wat onder andere meer personeel, andere kantoorruimte en vernieuwde automatisering met zich mee bracht. Van een klein door ouders opgericht gastouderbureau waar je als directielid veel ouders en gastouders nog van naam kent, zijn we een grote organisatie geworden, met alle uitdagingen van dien. Naast de hectiek die deze groei met zich meebracht, was het afgelopen jaar vooral ook een waanzinnig jaar vanwege de politieke turbulentie in de gastouderopvang.

Frustrerend proces
In oktober 2007 zette de politiek de twee werkgeversorganisaties in de kinderopvang en ouderbelangenorganisatie BOINK aan het werk om nieuwe kwaliteitseisen voor de gastouderopvang op te stellen. Onder zware politieke druk en zonder al te veel directe betrokkenheid vanuit de gastouderopvang zelf waren er binnen een half jaar nieuwe wettelijke regels. Een frustrerend proces, aangezien de tijd om goed na te denken over werkelijk effectieve instrumenten om de kwaliteit in de gastouderopvang te verbeteren, volledig ontbrak.

Aan de schandpaal in Radar
Maar regels zijn regels en dus zetten we alles in het werk om er voor te zorgen dat Mr Nosey zo snel mogelijk aan de nieuwe eisen zou voldoen. En net toen dat proces op gang kwam, werd de gastouderopvang aan de schandpaal genageld in Radar. Radar bracht tenenkrommende praktijken van enkele gastouderbureaus in beeld. Zeer schadelijk voor de vele gastouders en gastouderbureaus die op een integere manier dagelijks ziel en zaligheid stoppen in een unieke vorm van kinderopvang.

Klap in het gezicht
Ondertussen liep de regering tegen een forse financiële tegenvaller aan in de kinderopvang. En laat het kabinet nu in zijn plannen om de uitgaven voor de kinderopvang onder controle te krijgen, het vizier vooral gericht te hebben op de gastouderopvang! Als het kabinet zijn zin krijgt, worden vergoedingen drastisch beperkt en komen zelfstandige gastouderbureaus buiten spel te staan. Een klap in het gezicht en in het licht van de nog maar net afgekondigde nieuwe kwaliteitseisen een staaltje onnavolgbaar openbaar bestuur. Het laatste woord zal er zeker nog niet over gezegd zijn. Dit weblog is een unieke kans om juist in de spannende maanden die komen gaan vanuit het perspectief van werkenden in de gastouderopvang, verslag te doen van het politieke debat. Maar nu eerst op vakantie!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.