Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hans Huijsmans – Gastouderopvang: beter en goedkoper!

Beter voor kinderen …
Dat ouders gastouderopvang het hoogst waarderen van alle vormen van kinderopvang wisten we al uit de Nationale Crèchetest. Ouders geven de gastouderopvang een 8,3 waar de opvang in kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang onder de 8 blijft. Maar dat gastouderopvang ook vanuit pedagogisch opzicht kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang de loef afsteekt is groot nieuws. Het bleek uit onderzoek van de Universiteit Leiden waarvan vrijdag de resultaten bekend werden gemaakt. In het onderzoek is gekeken naar het welbevinden van kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 3,5 jaar. De kleinschaligheid van gastouderopvang draagt bij aan het veilige gevoel van de kinderen. Ze zijn bij een gastouder meer ontspannen en ze genieten er meer van hun bezigheden dan in een grote groep in een crèche.

… goedkoper voor de overheid
Gastouderopvang is voor de overheid ook nog eens de goedkoopste vorm van kinderopvang. Het uurtarief ligt over het algemeen namelijk lager dan dat van kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. En er worden, anders dan bij kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang, veelal alleen werkelijke opvanguren afgenomen. Tenslotte komt een deel van de kosten ook nog bij de overheid terug via de afdracht van inkomstenbelasting door gastouders. Een opvanguur in de gastouderopvang kost de overheid zo dus minder dan een opvanguur in institutionele opvang.

Kabinet zit op het verkeerde spoor
Kortom, gastouderopvang is beter en goedkoper! Gek genoeg wil het kabinet in haar plannen om de stijgende kinderopvangkosten in te dammen, juist in de gastouderopvang de zwaarste klappen laten vallen. Het kabinet wil de vergoeding voor ouders die gebruik maken van gastouderopvang fors verlagen. Deze week komen de deelnemers van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang met het alternatieve plan ‘Thuisopvang’. Dat plan voorziet in het verder verhogen van de kwaliteit van de gastouderopvang en biedt tegelijk handvatten voor effectief toezicht én maatregelen om de kinderopvangkosten voor de overheid binnen de perken te houden. Het PKGO roept het kabinet op om met de sector te werken aan een duurzame toekomst voor de kleinschalige opvang.

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl.
Meer weten over het Platform Kwaliteit Gastouderopvang? Kijk dan op www.pkgo.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.