Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog – Kinderopvang wordt duurder, maar niet voor ouders

Ingrid Groen is samen met Natascha van der Post eigenaar van Kinderopvang IN Kleur Ede. Na alle negatieve berichten over te dure kinderopvang in 2019, vindt ze het tijd voor een nuancering. Ja: 2019 wordt met alle regels en een loonsverhoging voor pedagogisch medewerkers een duur jaar voor de kinderopvang. Maar nee: ouders gaan niet meer betalen voor kinderopvang in 2019.

Er gebeurt zoveel in de kinderopvang dat het zelfs voor degenen die er in werken soms niet te overzien is. De Wet Kinderopvang blijft veranderen; eisen omtrent visies, codes en protocollen, materialen, kwalificaties, scholing enz worden aangepast. Het is belangrijk om scherp te blijven, maar het helpt niet om nog meer regels op te leggen.

Mijn mening is dat vrijlaten de meeste kans op ontwikkeling geeft. Het aanpassen van beleid en implementeren van alle nieuwe regels vraagt begrip en energie van de medewerkers op de groepen. Het kost daarnaast tijd en geduld van de managers die met het team aan de slag willen, maar daar geen ruimte voor hebben.

Directeuren en eigenaren willen op hun beurt feeling houden met de groepen en kantoor, maar ook hen ontbreekt het aan tijd. Dus waar de overheid (in mijn ogen) doorslaat en wat ons zoveel extra werk kost, komen wij tekort aan de andere kant; de eigen ruimte die je zo graag zelf in wilt vullen. Je bent immers nooit klaar met ontwikkelen en wil altijd meer bieden. Omdat we niet tekort willen schieten, werken we meer dan goed voor ons is en ervaart een groot deel van de managers druk; alles moet kloppen. Het gaat tenslotte wel om de kinderen en om het team dat met zoveel liefde met hen werkt. Voor beide willen we altijd beter.

‘Als ik naar onze tarieven voor 2019 kijk, dan gaan alle ouders netto minder betalen, ondanks dat onze tarieven wel omhoog gaan’

Voor de komende jaren staan veel verplichte extra investeringen gepland. Daarbij komt de nieuwe ratio. Waar een leidster nu met 4 baby’s werkt, mag dat straks maar met 3. (De discussie of dat wel of niet fijn en werkbaar is en hoe iedereen in hemelsnaam aan meer goede leidsters moet komen, staat hier even buiten.) Deze regel heeft invloed op alle locaties waar baby’s worden opgevangen.

Ook is een nieuwe CAO gevormd met loonsverhoging. Medewerkers krijgen in een korte periode in twee keer 5.25% loonsverhoging. Dat is ze van harte gegund, maar alles bij elkaar betekent dat dat de personeelskosten van de kinderopvang fors stijgen. De nieuwe wetgeving dwingt iedereen te kijken naar de groepssamenstelling en de basisplanning. Hoe je het gaat organiseren en wat je ook gaat doen, 2019 wordt een veel duurder jaar voor de kinderopvangorganisaties.

De meeste berichten die ik hierover heb gelezen zijn geschreven / gekopieerd door mensen die er geen verstand van hebben, geen inzicht in het hoe het werkt en waar het daadwerkelijk om gaat. Daardoor is onrust ontstaan. Als ik naar onze tarieven voor 2019 kijk, dan gaan alle ouders netto minder betalen, ondanks dat onze tarieven wel omhoog gaan. En daar ligt precies de nuance; Ja, de kinderopvang wordt veel duurder, maar niet voor ouders!

Hoe we daar als bedrijf uitkomen zullen we moeten ervaren. Zaak blijft dat kwaliteit en service boven winst gaan. Je wilt kunnen bieden waar je achter staat. Je wilt je als team blijven ontwikkelen en als bedrijf stabiel doorgaan en kansen kunnen benutten. Ik zal niet zeggen dat het makkelijk wordt, maar met een positieve blik kom je altijd verder. Vanuit die basis gaan we vol goede moed op naar 2019!

Dit is een bijdrage van Ingrid Groen,Directie Kinderopvang IN Kleur in Ede. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.