Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Romy de Moor – Een vertrouwde band

Dagelijks observeren wij de kinderen van de groep. Soms bewust, soms onbewust. Naast de dagelijkse overdracht schrijven wij regelmatig iets op over het kind, wat wij op een later moment over kunnen dragen aan de ouders.
Romy de Moor

Zit het kind lekker in zijn vel? Durft het voor zichzelf op te komen? Hoe gaat het met de spraak- taal ontwikkeling? Komt het motorisch goed mee? Zit er een groeiende lijn in de ontwikkeling? Wij observeren elk kind en voeren hierover eens per jaar een oudergesprek.

Ik zit op de bank een flesje te geven. Mijn collega komt de groep op gelopen met Tom in haar armen. Ze zet hem op de grond en doet zijn slaapzakje uit. Tom kijkt mij aan en komt op mij afgerend. Glimmende traantjes staan in zijn ogen. Heb je gehuild Tom? Vraag ik. Tom schudt ja en zegt “ik ben een beetje bang”. Ik vraag Tom naast mij te komen zitten, vraag waarvoor hij precies bang is en druk hem iets steviger tegen mij aan. “Ik was Romy en Anna kwijt” antwoordt hij. Terwijl Tom dit zegt kijkt hij mij met tranende oogjes aan. Van binnen smelt ik. Romy en Anna gaan nooit weg zonder jou hoor lieverd, probeer ik hem gerust te stellen. Tom kijkt mij aan, lacht, veegt zijn traantjes weg en loopt naar het raam toe. Hij kijkt naar de bouwvakkers die druk aan het werk zijn.

De voorwaarde om een kindje te kunnen observeren is dat het goed in zijn vel moet zitten

Ik denk nog eens na over dit moment. Tom is een gevoelig mannetje dat soms snel angstig kan zijn. Het feit dat hij mijn collega en mij zoekt wanneer hij in bed ligt voelt goed. Hij voelt zich vertrouwd en veilig bij ons.

De voorwaarde om een kindje te kunnen observeren is dat het goed in zijn vel moet zitten. Wanneer een kind zich niet veilig en goed voelt, zal het nooit laten zien wat het daadwerkelijk allemaal wil en kan. Gelukkig zijn wij er om die band te creëren. Er is niets mooier dan energie te steken in het opbouwen van een vertrouwde relatie met een kind. De ene keer gaat dat sneller dan de andere keer, maar met heel veel liefde en geduld komt het elke keer weer goed. Soms zelfs zo goed, dat het aan het eind van de dag nog niet klaar is om naar huis te gaan….


De decemberdrukte zorgt er ook voor dat kinderen soms drukker zijn dan normaal. Daarom vindt Romy het juist fijn om in december naar buiten te gaan. Lees haar vorige blog over buitenspelen


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.