Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Peter van Zijl – Mensen leren om gelukkig te worden

Wat is de functie van kinderopvang vandaag? Uit het CPB-onderzoek Vrouwen aan de top blijkt maar weer eens dat kinderopvang als arbeidsmarktinstrument slechts beperkt functioneert.
Peter van Zijl

Het probleem: het aandeel van vrouwen in managementposities is nog altijd erg mager. Het groeit wel, maar valt behoorlijk tegen als je het naast de targets zet. Dus vroegen de onderzoekers zich af: hoe kun je dit positief beïnvloeden met beleid van overheid en bedrijfsleven? Ook kinderopvang werd daarbij onder de loep gelegd. Wat blijkt? Een verhoging van de kinderopvangtoeslag of het verhogen van de kwaliteit van de kinderopvang heeft slechts een beperkt effect. Kinderopvang is geen effectief arbeidsmarktmiddel. Jammer? Wat mij betreft: irrelevant. Wanneer laten we die schijndiscussie nu eens voorgoed helemaal los? Natuurlijk willen we mannen en vrouwen volop kansen bieden om deel te nemen aan het arbeidsproces en hen daarbij steunen met betaalbare, goede kinderopvang.

Maar we weten inmiddels dat dit vak zoveel dieper gaat dan ‘opvang’. U bent er niet om ouders te laten werken, u bent er om een substantiële bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het kind. Niet alleen de kinderen van werkende ouders, maar alle kinderen. Steeds meer studies wijzen uit hoe enorm belangrijk de eerste duizend dagen zijn voor de rest van je leven. Een goede begeleiding en prikkeling van de ontwikkeling moet voor elk kind toegankelijk zijn. Dáárom moet de overheid (mee)betalen aan kinderopvang.

‘als je relaxed en in balans op de groep staat, straal je dat af op de kinderen’

Als je peilt wat er leeft in onze sector, dan groeit de maatschappelijke functie van kinderopvang bovendien ook nog. Ik noem een paar trends. Kindercentra kijken niet alleen meer naar het kind, maar ook naar zijn omgeving: professionals en ouders. KindeRdam in Rotterdam is aan de slag gegaan met OuderTeam. Een programma waarbij aanstaande ouders training krijgen in de omgang met hun partner en voorbereid worden op het ouderschap. Ontspannen ouderschap betekent namelijk veel voordeel voor het kind. Het effect van de training: kinderen slapen beter, zijn sociaal-emotioneel sterker en hebben later minder problemen. Ook een prachtige: kinderdagpaleis Eigenwijs in Limburg heeft een innovatieve aanpak gebaseerd op het Amerikaanse concept Spacious-Minds. Een rustige, natuurlijke inrichting met pedagogisch medewerkers die goed in hun vel zitten. Je begint dus als pm’er met aan jezelf te werken. Als je relaxed en in balans op de groep staat, straal je dat immers af op de kinderen.

Of neem de hedendaagse focus op respect voor de autonomie van het kind. Kindercentra leggen veel nadruk op de sociaal-emotionele ontwikkeling en 21e-eeuwse vaardigheden. Zodat kinderen straks niet alleen naar school gaan zonder taalachterstand, maar ook een ruzie met vriendjes kunnen oplossen. De kinderopvang levert een belangrijke bijdrage aan creatieve, ruimdenkende en respectvolle mensen, waarbij er ook wordt gekeken naar de omgeving van het kind. Uw maatschappelijke rol wordt steeds groter. Dit is allang geen economische investering meer waarmee we ouders aan het werk houden. Kinderopvang is een maatschappelijke investering waarbij we mensen leren om gelukkig te worden. Ik word daar best enthousiast van. U ook?

Uurtarieven en loonkosten: actuele discussiepunten waar de gemoederen regelmatig over verhit raken in de kinderopvang. Het goede nieuws: op personeelskosten kunt u flink invloed uitoefenen. Het slechte nieuws: veel ondernemers zijn daar niet zo goed in. Waar gaat het mis? Lees de vorige blog van Peter

1 REACTIE

  1. De eerste duizend dagen zijn heel belangrijk voor een kind. Hoe zit het met een veilige hechting bij uitbesteding, zoals bij een opvang? Op de leeftijd van 3 maand heeft een kind al gemiddeld 6 verzorgers en dat is meer dan het vanuit de hechting aan kan. In 2019 is er een wet gekomen dat een baby maar 2 vaste gezichten mag zien bij de opvang, maar in de praktijk zijn er dat minstens 4 . Onderzoek geeft aan dat 30 tot 40 % van de kinderen/jongeren onveilig is gehecht. Als kinderopvang een maatschappelijke investering is zal daar mijn inziens alle aandacht naar toe moeten door minstens 1 jaar gezamenlijk verlof en de hechtingstheorie in die training voor ouders meenemen. Ouders geen hulp van buitenaf nodig hebben het eerste jaar. Dat is de beste investering die je kunt doen. Dat kinderen dan echt leren om gelukkig te worden. Helaas weten mensen, jong en oud, vaak niet waarover ik het heb, wanneer ik er over wil praten. Denken dat hechting alleen plaatsvindt vlak na de geboorte.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.